На площі Знань постане пам'ятник нардепу Михайлові Сироті

30.06.2016
У день 20-річчя прийняття Конституції України у Черкасах вшанували народного депутата VI скликання, першого заступника голови Комітету ВР iз питань правової політики Михайла Сироту. Його справедливо називають «батьком» Основного закону. На жаль, у серпні 2008-го він трагічно загинув у автокатастрофі. На пам’ять про нього на площі Знань біля Черкаського державного технологічного університету з ініціативи Черкаської облдержадміністрації було урочисто закладено камінь для майбутнього пам’ятника Михайлові Сироті. 
 
«Вважаю символічним те, що саме черкаська земля, де народилися духовний «батько» нашої нації Тарас Шевченко і «батько» української козацької дер­жави Богдан Хмельницький, дала Україні ще й «батька» Конституції — Михайла Сироту, який був керівником тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з доопрацювання та ухвалення проекту Конституції України і доклав чимало зусиль для того, щоб Основний закон країни був прийнятий», — зазначив на урочистостях голова Черкаської обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко.
 
За словами рідної сестри Михайла Сироти — Людмили Мисник, кандидата технічних наук, доцента ЧДТУ, життя її брата було тісно пов’язане з університетом. Пані Людмила каже, що тут  понад 40 років трудився їхній батько  Дмитро Семенович, тут навчався, а пізніше працював викладачем, деканом і проректором брат Михайло. З цього університету  розпочався його шлях у велику політику.  За наполяганням Михайла Дмитровича, наголошує Людмила Дмитрівна, у преамбулі до Конституції з’явились слова, які були смислом усього його життя і які нині викарбувані на його могилі — «усвідомлюючи відповідальність перед Богом, власною совістю, попередніми, нинішніми та прийдешніми поколіннями».
 
«Коли точно на площі Знань постане пам’ятник Михайлу Сироті — поки що сказати складно. Але наскільки мені відомо, робота вже ведеться. Голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко дав доручення головному архітектору, аби перед розробкою ескізу відбулася зустріч із рідними Михайла Дмитровича, які б виказали своє бачення майбутнього пам’ятника», — говорить «Україні молодій» Олег Григор, перший проректор, виконувач обов’язків ректора Черкаського державного технологічного університету.