Війна не християнська: у Росії знесуть єдину українську православну церкву

30.06.2016
Війна не християнська: у Росії знесуть єдину українську православну церкву

Днями міський суд Ногінська (Московська область) прийняв рішення про знесення православного Свято-Троїцького храму, що відноситься до Богородської єпархії Української православної церкви. Церква в Ногінську була єдиним храмом на території Росії, що входить до юрисдикції Київського патріархату. Храм існував iз самого початку 90-х років, а в 94 році його настоятель митрополит Адріан як етнічний українець перейшов в УПЦ КП. 
 
Як пояснили парафіяни храму, цьку­вання з боку Московського патріархату за їх церкви тривало завжди, а з початку російсько-української війни воно набуло глобального характеру. «До війни, наприклад, проти нас розвішували по місту листівки про те, що у нас «розкольницький» і «безблагодатний» храм, а в похоронбюро навіть не продавали труни з похоронними наборами, якщо небіжчика відспівували в нас. З моменту ж початку російської агресії переслідування почалося фундаментально, «під зачистку», — каже один iз віруючих. 
«Зачистка» проводилася в усіх напрямах. Храм щодня таврували по телебаченню, по місцевому радіо і в газетах. Тексти розклеєних по місту листівок теж стали жорсткішi. У них УПЦ КП називалася вже «лже-церквою» і повідомлялося, що її священики нібито «не вважають гріхом вбивати тих, хто живе на Донбасі й у Москві», а також «вітають військові дії хунти на південному сході країни». Апогеєм цькування стала подача п’ять місяців тому позову щодо землі і від імені адміністрації Ногінського району. Наразі, настоятелі храму формують звернення про надання УПЦ самостійності від Росії. 
 
«Триває розпочата і підтримувана сьогодні Росією війна на Донбасі. В умовах, що склалися, українці не сприймають віри з патріархом Московським Кирилом, який не тільки не виступив на захист православних християн України, які страждають від російської агресії, а й став одним iз головних ідеологів «русского міра», отже, і одним з архітекторів нинішньої гібридної війни Росії проти України», — говорить «УМ» народний депутат Олександр Герега, котрий упевнений, що Україна повинна відстоювати своє право та свою церкву навіть на території РФ.
Віруючі впевнені, що за судовим процесом стоїть Московська патріархія. «Нас звинуватили в тому, що ми побудували на цій землі нежитловий будинок, а саме — храм, — каже священик Свято-Троїцької церкви Святослав Скороход. — Земля була давно і абсолютно законно приватизована нами, значить, ми маємо право будувати на ній будь-які будинки». Отець Святослав констатує: «У храму існував й інженерно-архітектурний проект, і була вся технічна документація. Зрозуміло, що це політичне питання». Зараз духовенство церкви має намір оскаржити рішення в апеляційній інстації. 
 
 Це не перший подібний випадок у Росії. У 2015 році в селищі Перемога Пензенської області за рішенням суду було знесено храм і дзвіницю, що належать Київському патріархату.