Крим здали без єдиного пострілу

30.06.2016
Крим здали без єдиного пострілу

Олександр Кіхтенко.

Україна могла не до­пустити анексії Криму, і для цього були всі передумови, але керівництво силових структур неадекватно відреагувало на російське вторгнення. Про це в інтерв’ю «112 Україна» заявив український воєначальник, генерал армії, голова Донецької обласної державної адміністрації в 2014-2015 роках Олександр Кіхтенко.
 
«Однозначно, могли не втратити. Я в той період був на посаді радника МВС. У мене було кілька зустрічей iз міністром Аваковим (глава МВС. — Ред.), і я висловлював йому свої пропозиції і зауваження щодо розвитку саме тих кримських подій, але, на жаль, вони не були почуті та сприйняті правильно», — зазначив Кіхтенко.
За його словами, в Криму було досить сильне угруповання МВС і внутрішніх військ.
 
«Велика кількість підготовлених людей, які знали свою справу. Там був дуже сильний гарнізон внутрішніх військ — у межах 3000. Внутрішні війська — це ті війська, які воюють і в мирний час. Вони несуть службу з охорони громадського порядку — це діючі війська. А полк спецназу «Тигр» — це був дуже добре підготовлений полк, оснащений найсучаснішою технікою і озброєнням. Він був у Криму, дислокувався під Феодосією, і якби було прийнято правильне рішення використання гарнізону МВС, у взаємодії з СБУ (я просто знаю, що «Альфа» була готова до серйозних дій), то такого розвитку, сумного для нас, по Криму не було б», — вважає Кіхтенко.
 
Він зазначає, що Україна могла б утратити Севастополь, тому що там був досить сильний гарнізон РФ, а населення Севастополя — суто проросійськи налаштовані люди.