Омбудсмани у формі: поліція захищатиме затриманих

23.06.2016
Омбудсмани у формі: поліція захищатиме затриманих

В Україні пройшла підготовку перша група поліцейських управління захисту прав людини. «Цей підрозділ буде тісно співпрацювати з Міністерством юстиції України та міжнародними експертами. Крім того, працівники УЗПЛ займатимуться моніторингом дотримання прав людини в установах поліції, зокрема — в ізоляторах тимчасового тримання», — повідомляє департамент комунікації Нац­поліції України.
 
Новий відділ поліції тепер працюватиме згідно з європейськими нормами. Його співробітники, серед яких і діючі патрульні поліцейські, захищатимуть права громадян — як злочинців, так і потерпілих.
 
Глава Нацполіції Хатія Деканоїдзе у своїй промові наголосила, що ця частина реформи дозволить підвищити довіру населення до нової системи забезпечення правопорядку.
 
«Ми створили спеціальне управління Нацполіції з захисту прав людини, яке реально дуже тісно співпрацюватиме з Міністерством юстиції, з міжнародними експертами. Сьогодні ми демонструємо перший результат синхронної роботи, коли передаємо сертифікат нашим співробітникам, які успішно завершили тренінг», — зазначила Хатія Деканоїдзе.
 
За її словами, фундамент нової поліції буде побудований на дотриманні та захисті прав українських громадян, а поліцейські мають навчитися працювати згідно з новими принципами. Моніторинг дотримання прав людини проводитиметься навіть в ізоляторах тимчасового тримання, чого досі в структурі МВС України не було.
 
Заступник міністра юстиції України Гія Гецадзе наголосив, що об’єднання зусиль адвокатів і поліції переводить правоохоронні органи на зовсім інший рівень, чого раніше не було за жодної влади. 
 
«Чомусь, коли ми знаходимо проблему, ми створюємо новий орган у дер­жаві, замість того щоб знаходити правильних людей, які займатимуться своєю справою в уже наявних органах. Нам потрібно менше дозволів, менше ліцензій, менше міністерств — держава має захищати й обслуговувати своїх громадян», — зазначив Гецадзе.
 
Досягнення українців у сфері дотримання прав людини були відзначені Радою Європи, яка ­сподівається на продовження в Україні реформ і побудову чесної правової держави. n