Крим - за українську позицію притягують до суду

22.06.2016
Влада Криму продовжує «полювання» на громадян, котрі демонструють свою проукраїнську позицію. Цього разу жертвою окупантів став 44-річний хлібороб Володимир Балух із кримського села Сріблянка, що біля Роздольного. Чоловік вивісив на своєму будинку український прапор і поплатився за це. «Активіст визнаний винним у скоєнні злочину, передбаченого ст. 319 КК РФ (образа представника влади. Публічна образа представника влади при виконанні ним своїх посадових обов’язків або у зв’язку з їх виконанням) і знову засуджений до 320 годин обов’язкових робіт», — повідомили у Кримській правозахисній групі.
 
За їхніми словами, раніше, 5 лютого 2016 року, цей же суд, але в іншому складі, вже виносив аналогічне рішення Володимиру Балуху за цим же звинуваченням, але тоді суд скасував цей вирок і направив кримінальну справу на новий судовий розгляд в іншому складі. 
 
А почалося все після того, як iз початком Революції гідності Балух біля свого будинку підняв на флагштоку український прапор. З того часу до Балуха і його родини систематично навідувалися з обшуками працівники ФСБ та поліції, пред’являючи підозру то у крадіжці зап­частини до трактора, то у крадіжці автомобіля ВАЗ-2106. «За тим фактом, що Володимир Балух нібито «зберігає вкрадений автомобіль у себе вдома, розбирає і продає від нього деталі», було порушено кримінальну справу. У результаті пошуку цього автомобіля постановою судді Абеляшева А. В. ­Володимира Балуха засудили до адміністративного арешту строком на 10 діб. Його визнали винним за ч. 1 ст. 19. 3 КоАП РФ — непокора законному розпорядженню або вимозі співробітника поліції», — розповіли у правозахисній групі.
 
На думку ж самого Володимира, його взяли під адміністративний арешт для того, щоб він не зміг зняти сліди побоїв, які йому завдали співробітники поліції під час затримання: «Били по нирках і по голові. Двiчi по голові вдарили явно не рукою. Я обм’як. Витягли зі спальні в кальсонах і матросці. В коридорі засунули в калоші і потягли до машини. Там поклали на заднє сидіння». Під час перебування в камері він неодноразово вимагав надати йому медичне лікування і отримував відмову.
 
«Справа Балуха» свідчить про упереджене ставлення суддів до людей із проукраїнською позицією в Криму, переконані експерти Кримської правозахисної групи. «Стосовно Володимира Балуха були порушені право на свободу та особисту недоторканність, право на справедливий судовий розгляд, покарання винятково на підставі закону, право на повагу до приватного та сімейного життя, право висловлювати свої погляди, право на ефективний засіб правового захисту».