Адвокати Савченко захищатимуть заступника голови Меджлісу Умерова

22.06.2016
Захисники звільненої льотчиці Надії Савченко Марк Фейгін та Микола Полозов, які вже давно підтримують полонених українців, відтепер захищатимуть заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу, колишнього голову Верховної Ради Автономної Республіки Крим Ільмі Умерова. Взятися за захист Умерова юристів наштовхнув «символізм справи», оскільки позиція кримчанина відображає позицію більшості кримських татар, які не визнали результатів незаконного референдуму. Марк Фейгін переконаний, що позитивний результат справи і виправдання Умерова зможе знизити градус репресій щодо кримських татар на півострові. За словами представника захисту, зараз цю справу веде ФСБ Росії, тому для звільнення Ільмі Умерова адвокатам буде потрібна «велика допомога».
 
Нагадаємо, y середині травня прокуратура півострова порушила кримінальну справу проти члена Меджлісу i звинуватила його y публічних закликах до «порушення територіальної цілісності Росії». За словами «прокурора» Криму Наталії Поклонської, причиною затримання Умерова стала поїздка на материкову Україну y березні цього року. «Перебуваючи на території України, Умеров виступав у прямому ефірі телеканалу АТR, де публічно закликав до необхідності порушення територіальної цілісності РФ. Потім виступи Умерова були розміщені в мережі інтернет», — написала Поклонська на своїй сторінці y соціальній мережі. До слова, y прокуратурі анексованого Криму заявили, що Умеров — «патріот України» і завжди виступає проти окупації Російською Федерацією півострова. 
 
А ТИМ ЧАСОМ…
 
Україна і Росія обговорюють можливість обміну фігурантів так званої «Кримської справи» Олега Сенцова та Олександра Кольченка, утім «остаточне рішення — за президентом Росії Володимиром Путіним». «Контакти, безумовно, є. У даному випадку в цьому напрямку спільну роботу буде продовжено»,— заявив прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков. 
Підтверджують слова щодо «рішення за президентом» й y російському міністерстві юстиції. У відомстві кажуть, що питання про видачу Києву засуджених українців «не є в їхнiй компетенції». «Не до мене питання», — заявив профільний міністр Олександр Коновалов. За словами чиновника, «так само і щодо Савченко ці документи розглядалися, але потім рішення відбулося в іншій площині».