Як посадити корупціонера,

17.06.2016
Рятувати ситуацію з викорінення хабарництва в Україні поспішає американський федеральний прокурор Марта Борщ, яка домоглася ув’язнення одіозного і «великогабаритного» корупціонера — колишнього Прем’єр-міністра України — Павла Лазаренка. Наприкінці 90-х пані Борщ довела вину Лазаренка у викраденні з бюджету 200 млн. дол. і відмиванні 114 млн. доларiв через приватні американські фінансові установи.
Наразі у Марти Борщ завдання — передати американський досвід країни, якій у цілому вдалося здолати елітарну корупцію, і навчити детективів Національного антикорупційного бюро України та антикорупційних прокурорів реальних прийомiв викриття корупції на найвищому рівні. 
«Цій жінці вдалося те, що не під силу багатьом чоловікам — вона змогла вперше в історії США довести до засу­дження іноземного чиновника за відмивання грошей, які були здобуті в результаті зарубіжної корупції», — зазначили в громадській організації Transparency International Україна, завдання якої — обмежити зростання корупції в Україні. Тому, за їхніми словами, разом із Центром протидії корупції та спільно з посольством США вирішили запросити пані Борщ як американського експерта, що була залучена в український контекст і знайома з особливостями української корупції. Також тренінги Борщ допоможуть дати поштовх справам проти колишнього президента Віктора Януковича, визнаного Transparency International найбільшим корупціонером сьогодення, наголосили в організації.
Помічниця прокурора США розслідувала кримінальну справу проти Лазаренка протягом шести років. Борщ домоглася визнання Лазаренка винним за всіма пунктами звинувачення, у результаті чого його ув’язнили. Після завершення тієї справи Марта Борщ почала займатися приватною юридичною практикою. 
До речі, вже 22 червня в Антикорупційному хабі в KMART YARD за адресою вул. Іллінська, 9 у Києві американка-прокурор проведе публічну лекцію-дискусію на тему «Як посадити корупціонера. Справа Лазаренка». Під час лекції Марта Борщ розповість подробиці розслідування справи Лазаренка, а саме про співпрацю з українською стороною, збір доказів, відносини з підсудним, а також дасть свою оцінку феномену ув’язнення українського корупціонера в США. Марта Борщ висловить своє бачення щодо протидії корупціонерам-високопосадовцям в Україні.