Вірка проти квасу

17.06.2016
Вірка проти квасу

Схоже, європейські стандарти шанування авторського права потроху добираються й до нас. Днями Апеляційний суд Києва оштрафував компанію «Монастирський квас» за неправомірне використання з рекламною метою сценічного іміджу Вірки Сердючки і зобов’язав її виплатити Андрієві Данилку 1 млн. 375 тисяч гривень матеріальної компенсації та 5 тисяч гривень — моральної. Йдеться про використання малюнка, схожого на Сердючку, на етикетках напоїв «Вірчин квас класичний» та «Вірчин квас похмільний», які випускає згадана фірма.
З’ясувалося, що 2005 року Андрій Данилко уклав із «Монастирським квасом» угоду на використання образу Вірки Сердючки на етикетках згаданих напоїв. Щоправда, через рік термін угоди закiнчився, а квас зi згаданими етикетками фірма й надалi випускала та продавала споживачам. І не лише в Україні. Сам Андрій Данилко дізнався про це випадково, коли друзі з-за кордону прислали йому фото пляшки зі знайомим обличчям.
А дізнавшись, по­дав до суду. Аргументи артиста були вагомими: впродовж десяти років фірма користувалася його славою (яка після «Євробачення» зросла в рази, особливо за кордоном), заробляючи на цьому гроші, і навіть не поставила його до відома. Більше того — навіть після початку судових засідань фірма не запропонувала переговори, щоб залагодити конфлікт мирним шляхом. Тож суд повністю став на бік ображеного артиста.
Журналісти одразу ж почали з’ясовувати, куди Андрій збирається витратити несподіваний прибуток. Подейкують, що гроші підуть на благодійність, можливо, на розвиток Києва. Втім, офіційних коментарів iз боку команди Данилка поки не надходило. Зате інші виробники мають замислитися, чого вартує чужа слава і чи буде це їм по кишені.