Короткі прогулянки й контроль над емоціями

15.06.2016
Короткі прогулянки й контроль над емоціями

Щоденні прогулянки допоможуть запобігти серйозним недугам. (Фото з сайта steptohealth.ru.)

Люди, яким властиві тривожні стани і низька концентрація уваги, більшою мірою схильні до ризику цукрового діабету. Такого висновку дійшли американські вчені з Університету Райса.
Зрештою, нова робота дослідників із США стала перевіркою вже давно існуючої гіпотези про те, що між тривожністю і схильністю до цукрового діабету існує певний зв’язок. Учені підтвердили наявність такого взаємозв’язку і пояснили механізм, що забезпечує подібну закономірність.
«Результати показали, що тривожні люди, які легко відволікаються, частіше хворіють на діабет, ніж ті, у яких «усе під контролем», — повідомляють автори дослідження.
Зв’язок між тривожністю й імпульcивністю та діабетом, на думку вчених, проявляється в такій послідовності: спочатку виникає гальмування, через яке знижується концентрація уваги, потім зростає тривога, яка, в свою чергу, провокує запальний процес, що підвищує рівень маркерів діабету.
Автори роботи вважають: контроль над своїм психоемоційним станом — своєрідна профілактика небезпечного захворювання. Поліпшити такий контроль допомагають різні методи: від усвідомленого мислення до спеціальної поведінкової терапії.
До речі, захворіти на діабет ризикують також офісні працівники. А все тому, що переважно працюють сидячи, мало рухаються. Отож лікарі радять їм кожні півгодини змінювати положення тіла. Медики вважають: короткі «прогулянки» щопівгодини робочого часу можуть серйозно скоротити ризик розвитку діабету в мільйонів офісних працівників.
Ходьба протягом усього двох хвилин кожні півгодини ефективніша, ніж жвава 30-хвилинна прогулянка перед роботою, стверджують лікарі. Добровольці, які регулярно походжали по офісу протягом 1 хвилини 40 секунд щопівгодини, мали більш низький рівень цукру в крові. Такого висновку дійшли медики з Університету Отаго в Новій Зеландії. Вони запропонували 70 здоровим дорослим узяти участь в експерименті, щоб зрозуміти, як можна хоч трохи знизити шкоду для здоров’я від сидячої роботи.
Спочатку добровольців попросили щопівгодини вставати з-за столу і прогулюватися офісом у середньому дві хвилини. Потім, у другій частині експерименту, потрібно було швидко пройтися протягом півгодини перед тим, як почати робочий день. У третій частині експерименту можна було просто сидіти і робити свою роботу, встаючи тільки в разі потреби — в загальному, поводитися як зазвичай на робочому місці.
«Піддослідні» кілька разів у день здавали тести на рівень глюкози та інсуліну в крові. Результати показали: після прийому їжі рівень цукру в крові був нижчим у ті дні, коли у добровольців були короткі прогулянки. Це виявився оптимальний режим, за допомогою якого можна зберегти своє здоров’я. Попередні дослідження показали, що до 2050 року кожен 10-й землянин матиме діабет 2-го типу, серед причин якого — малорухливий спосіб життя.