Жінки поліграфа не бояться: у справі «амбарної книги» Партії регіонів допитано керівництво Центрвиборчкому

15.06.2016
Жінки поліграфа не бояться: у справі «амбарної книги» Партії регіонів допитано керівництво Центрвиборчкому

Жанна Усенко-Чорна готова пройти перевірку на детекторі брехні.

Слідчі Національного антикорупційного бюро і детективи спеціалізованої антикорупційної прокуратури ледь не цілий робочий день допитували керівництво Центрвиборчкому. На допити у статусі свідків приходили заступники голови ЦВК Андрій Магера і Світлана Усенко-Чорна, а також голова ЦВК Михайло Охендовський. Усі ці поки що чинні посадовці  Центрвиборчкому свідчили у резонансній справі щодо службових злочинів та «чорної бухгалтерії» Партії регіонів.

«Чорна каса» 

Нагадаємо, що два тижні тому народний депутат Сергій Лещенко оприлюднив документи, що засвідчують «чорну бухгалтерію» Партії регіонів у 2012 році. Зокрема, йдеться про те, як фінансувалася партія, куди витрачалися кошти тощо. 
 
 Масив документів переважно складається з розписок про отримані суми коштів iз прізвищами особи, підписами та вказаними цілями платежів. Загалом, за вказаний період видатки партії Януковича становили близько 66 млн. доларів. 
 
Оприлюднені Лещенком документи ще наприкінці травня передав до Національного антикорупційного бюро екс-заступник голови СБУ Віктор Трепак. Відтак саме НАБУ розпочало кримінальне провадження за даними фактами. 
 
Утім згодом за цю справу взялися і детективи Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, бо депутат Лещенко, на відміну від пана Трепака, передав документи про «амбарну книгу» Партії регіонів саме туди. Тож саме цей орган здійснює наразі всі процесуальні дії по справі. 
 
«Найбільш кричуще — це хабарі членам ЦВК, які вимірювалися мільйонами доларів!» — зазначав тоді Сергій Лещенко. За його словами, у списках зазначаються виплати, зокрема голові ЦВК Михайлу Охендовському та тодішньому депутату, а пізніше голові Мін’юсту Олені Лукаш. Її сестра — Тетяна Лукаш є членом ЦВК iз 2007 року.
 
Однак голова ЦВК Михайло Охендовський після публікації матеріалів про «чорну бухгалтерію» Партії регіонів (де згадується і його прізвище) одразу заявив, що ніколи не брав хабарі, працюючи у ЦВК. Пан Охендовський уточнив, що готовий відповісти на будь-які запитання правоохоронним органам, якщо у них такі виникнуть у зв’язку з публікацією відповідних матеріалів у ЗМІ. На його думку, оприлюднені матеріали «документами вважати немає жодних підстав».

«Нічого не знаємо, нічого не бачили»

Отже, у правоохоронних органів таки виникли питання до керівництва Центрвиборчкому. Тож позавчора на допит першим пішов Андрій Магера. 
«Я залучений до цієї справи  як свідок, мій статус не змінювали. Мушу відзначити, що допит був досить ввічливий. Справа стосується службових злочинів, стосується в тому числі «амбарної книги» Партії регіонів, — зазначив заступник голови ЦВК уже після допиту. — Я здивований своїм статусом свідка. Бо свідок — це та людина, яка щось знає. Якщо такі факти мали місце, зі мною нічого не обговорювали».
 
Приблизно таку ж саму позицію демонструвала і заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна, яка прийшла на допит наступною. Мало цього, вона ще й намагалася іронізувати. Мовляв, «не знаю по якій саме справі проходжу, бо у виклику на допит зазначено лише номер справи»...
 
«Я не маю жодного уявлення, чим я можу бути корисною слідству, — знизувала плечима пані Усенко-Чорна. — Як ви знаєте, ми завжди займали антагоністичну позицію щодо ПР, я навіть не уявляю, що мені може бути відомо».
 
Водночас голова ЦВК Михайло Охендовський пішов на допит не до НАБУ, а до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, адже його викликали детективи саме цього органу. Пан Охендовський заїхав на внутрішнє подвір’я будівлі прокуратури через «чорний вхід» на службовому авто, тим самим уникнувши спілкування з пресою. 

Хто-хто детектора брехні боїться?  

Уже під кінець робочого дня керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький повідомив, що у справі «чорної бухгалтерії» Партії регіонів допитано голову ЦВК Михайла Охендовського, його заступників, а також нардепа Сергія Лещенка та екс-заступника голови СБУ Віктора Трепака.
 
«НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура проводять допити у справі амбарної книги ПР. Я чув уже деякі заяви певних осіб... Жодного тиску в цій справі немає, ми просто робимо свою роботу, — зазначив пан Холодницький. — У голови ЦВК було відібрано зразки почерку. Ми пропонуємо пройти поліграф. Двоє з трьох допитаних відмовилися».
 
Пан Холодницький не вказав чітко прізвища тих посадовців ЦВК, які відмовилися пройти поліграф — Охендовський, Магера чи Усенко-Чорна. Але відповів пресі ухильно, утім зрозуміло: «Скажу так: жінки не бояться поліграфа». Отже, пройти детектор брехні наразі готова лише заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна.