Командна робота

15.06.2016
Командна робота

Італійський Пеле забиває другий м’яч у ворота бельгійців. (Фото з сайта uefa.com.)

Останній ігровий день першого туру групового етапу Євро організатори віддали на відкуп командам одного квартету. «Пулька F» — одна з найскромніших за складом груп фінальної частини французького єврофоруму. Головним і беззастережним її фаворитом є збірна Португалії. Команди Австрії, Ісландії та Угорщини виглядають більш, ніж скромно, тож можуть стати непоганим тлом для яскравого сяяння найзірковішого футболіста турніру Кріштіано Роналдо. З огляду на доволі посередні ігрові можливості опонентів португальців, у їхнього лідера є прекрасна можливість вкотре постати перед публікою в усій красі, зробивши яскраву заявку на здобуття третього в кар’єрі «Золотого м’яча ФІФА».
Зрозуміло, що у заочній битві з геніальним аргентинцем Ліонелем Мессі за звання «футболіста року-2016» для Роналдо — тріумфатора Ліги чемпіонів у складі мадридського «Реалу» — найкращим аргументом стало б здобуття Кубка Анрі Делоне. Але, здається, повторити на рівні збірної свій клубний успіх йому навряд чи вдасться. Витягнути на своїх плечах португальську збірну на гору «квартету» Роналдо цілком до снаги, натомість самотужки принести португальцям звання найсильнішої команди континенту атакувальному півзахиснику «Реалу» навряд чи вдасться. 
Насправді в новітній історії європейського футболу не так уже й багато випадків, коли стараннями, по суті, лише одного зіркового гравця їхні збірні тріумфували на чемпіонаті Старого світу. 
Напевно, найбільш показо­­вим у цьому плані є ЧЄ-1984, коли завдяки неперевершеній атакувальній грі Мішеля Платіні, котрий упродовж турніру забив дев’ять м’ячів, збірна Франції виграла домашнє Євро.
Була в історії французького футболу ще одна золота сторінка, написана їхньою футбольною зіркою, але на ЧЄ-2000 навколо діаманта Зінадіна Зідана була чудова оправа — Бартез, Тюрам, Блан, Виєйра, Дешам, Анрі, Трезеге. Слід визнати, що виконавці подібного рівня навколо найяскравішої європейської зірки сучасності — Роналдо — у його національній збірній відсутні.
Переможний досвід іспанців на останніх двох Євро та тріумфальна хода німців на минулому ЧС свідчать, що зусиллями лише одного навіть мегазіркового футболіста масштабні турніри підкорити неможливо. Відзначимо, що команд, гра яких залежить від настрою лише одного виконавця, на нинішньому Євро не так уже й багато. Роналдо та португальська К°, а також шведи із Златаном Ібрагімовичем. Ось, по суті, і всі команди одного актора.
У своєму «ПСЖ» упродовж минулого чемпіонату Франції Ібра почувався вельми комфортно, забивши за сезон 38 голів. Натомість у матчі його збірної проти Ірландії зірковому шведові суперники не дозволили зробити жодного прицільного удару по воротах. Ба, більше. У грі iз «зеленими» футболісти «Тре крунур» узагалі жодного разу не влучили у «рамку», яку захищав Даррен Рендолф. А гол, який допоміг команді Ібрагімовича уникнути поразки, став наслідком автоголу. «Я зовсім не засмучений нічиєю, головне — що ми уникли поразки. А якщо ми трохи покращимо гру, то в наступному турі зможемо обіграти італійців», — заявив лідер шведської збірної. Щоправда, після того як «Сквадра адзурра» «без питань», продемонструвавши майже ідеальну командну гру в обороні, переграла другу збірну рейтингу ФІФА — Бельгію, слова Златана виглядають занадто оптимістично.
Додамо, що з перемоги на Євро стартували й інші гранди. Хоча похід за третім поспіль європейським «золотом» для іспанців почався з непростої перемоги над чехами. Хай там як, а для статистики це була вже дев’ята поспіль звитяга «Червоної фурії» на європейських першостях. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. 1-й тур. Група D. Іспанія — Чехія — 1:0 (Піке, 87). Група Е. Ірландія — Швеція — 1:1 (Хулахан, 48 — Кларк, 71 (у свої ворота), Бельгія — Італія — 0:2 (Джаккеріні, 32; Пелле, 90+3).
 

ПОКАРАННЯ

Як інформує офіційний «Твіттер» УЄФА, за масові безлади на матчі Євро-2016 Англія — Росія Російський футбольний союз оштрафований на 150 тисяч євро, а збірна Росії умовно дискваліфікована до кінця турніру. У разі, якщо французькі органи правопорядку зафіксують повторні інциденти за участі російських хуліганів, їхня збірна отримає реальний бан.