Фальшива сертифікація

14.06.2016
Фальшива сертифікація

Український стратегічний продукт адекватно сприйматимуть на ринку, якщо ми навчимося називати речі своїми іменами, припинивши тішитися фальшивими ілюзіями від шулерів. (Фото з сайта retail-community.com.ua.)

Кілька років тому засновник фермерського господарства «Байрон Агро» Юрій Сергеєв розповів анекдотичну історію: одна новостворена столична контора пропонувала йому купити право маркувати свою продукцію як органічну. Здоровий ґлузд, британська освіта і досвід міжнародної діяльності дозволили фермеру кількома аргументами відшити дурисвітів, на гачок яких потрапило чимало довірливих або надто самовпевнених колег. 

Як це робиться в Україні

По-перше, виявилося, що пропонована самопроголошеними «експертами» сертифікація не мала міжнародного статусу. Бо не узгоджувалася ні з європейськими, ні з будь-якими іншими зарубіжними стандартами органічного виробництва. А по-друге, самі умови сертифікації більше скидалися на ільфопетровське «вранці гроші — ввечері стільці». Бо урочисте отримання статусу органічного виробництва гарантували... на основі формальної оцінки господарства і (головне!) переказу на рахунок організації-«сертифікатора» обумовленої кругленької суми. 
Інакше кажучи, якщо ви бачите, чим безсертифікатна сусідка, в якої берете молоко, годує свою козу і в яких умовах готує молочні продукти, — це для вашого здоров’я і самопочуття значно надійніше, ніж купити «сертифікований» сир із засидженої мухами і оточеної дохлими козами і нечистотами псевдоферми з сайту «Аюрведа». 
На щастя, бажання України інтегруватися в цивілізоване товариство примушує державу потроху вичавлювати з ринку подібні «Роги і копита» законодавчими засобами, дбаючи як про імідж вітчизняної сільгосппродукції, так і про створення безпечних і легальних умов ведення бізнесу.

Пріоритет — закон

Удосконалення законодавчого регулювання виробництва та обігу органічної сільськогосподарської продукції дозволить посилити державний контроль у сфері маркування та сертифікації органічної продукції, стверджує голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа. Напрямки такого регулювання обговорили під час «круглого столу» «Органічне виробництво — пріоритетний напрямок аграрного сектору в Україні», який відбувся у рамках XXVIII Міжнародної агропромислової виставки «АГРО 2016» минулого тижня.
За словами Володимира Лапи, зараз у процесі виробництва та обігу органічної продукції існують досить серйозні проблеми, які потребують вирішення саме на законодавчому рівні. Причому факти недобросовісної реалізації так званої органічної продукції трапляються не лише на вітчизняному ринку, а й при її експорті за кордон. «До нас звертаються європейські колеги і розповідають про випадки поставок у ЄС продукції, яка декларується як органічна, але не відповідає цьому статусу. Нас питають: що ви як контролюючий орган маєте намір робити, щоб таке унеможливити?» — каже Володимир Лапа.
На превеликий жаль, недавно створений контролюючий орган ще не має достатньо повноважень, щоб повноцінно здійснювати контроль за цим ринком та впливати на компанії, які здійснюють сертифікацію. «По суті, зараз сертифікацію проводять або нерезиденти України, або резиденти України, які належним чином не акредитовані в Нац­агентстві», — каже голова Держпрод­споживслужби. За його словами, ситуація, що склалася, вводить в оману споживачів органічної продукції, створює підґрунтя для процвітання недобросовісної конкуренції для виробників органіки, а також формує для України негативний імідж на світовому ринку.
Міністерство аграрної політики та продовольства України розробило нову редакцію Закону України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини», яка дозволить запровадити прозоріші й чіткіші правила гри на ринку органіки. Законопроект передбачає вдосконалення системи державного нагляду. Контролюватиме дотримання правил застосування органічного виробництва Держпродспоживслуба: «Відповідно до розробленого законодавства ми, як орган контролю, маємо свою місію: забезпечити максимально комфортні умови для роботи виробників і постачальників органічної продукції». Як повідомила прес-служба цього відомства, фахівці, які займатимуться контролем органічної продукції, підвищуватимуть свій професійний рівень, стажуючись у європейських колег. Зокрема, вже є попередня домовленість про навчання наших інспекторів у компетентному органі Республіки Чехія.