«Спалити» Садового: пожежа на сміттєзвалищі перетворюється на політичну

10.06.2016
«Спалити» Садового: пожежа на сміттєзвалищі перетворюється на політичну

Пожежа і зсув на Грибовицькому сміттєзвалищі, внаслідок яких загинуло четверо людей, із екологічної проблеми перетворюється на політичну. Учора представники ВО «Свобода», УНА-УНСО та ГО «Сокіл» зірвали сесію міськради, вимагаючи особистого звіту Андрія Садового про ситуацію в зоні екологічного лиха і заходи щодо вирішення проблеми.
 
Утiм на шляху активістів у камуфляжі, які зажадали пройти до сесійної зали, стали бійці Нацгвардії та охорона Ратуші. Пішли чутки, що мер Львова особисто звернувся до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з інформацією про те, що виникла небезпека захоплення державних органів влади. Зав’язалася бійка, в хід пішли кийки і сльозогінний газ, із обох сторін з’явилися постраждалі. Зрештою, з десяток активістів таки прорвалися до зали і заблокували трибуну, після чого секретар міськради Анатолій Забарило закрив засідання. Сам Андрій Садовий на сесії так і не з’явився.
 
Тим часом депутати від фракції ВО «Свобода» зареєстрували другий проект ухвали про висловлення недовіри міському голові Львова Андрієві Садовому, який планують розглянути 23 червня. «Якщо Садовий самоусувається, як Янукович, — хай складає повноваження або ми ухвалюємо рішення, що такий міський голова не є чинним», — обурювався депутат-«свободівець» Андрій Рікота. Перший був зареєстрований ще 31 травня, однак він набрав лише 14 із 64 голосів, тоді як для висловлення недовіри меру ухвалу мають підтримати 2/3 депутатів. Водночас народний депутат від «Самопомочі» Єгор Соболєв назвав пристрасті, які розгорілися навколо сміттєзвалища, «політичною спецоперацією з метою нейтралізувати «Самопоміч».
 
А доки під Львівською ратушею тривають розбірки, саме місто опинилося на порозі сміттєвого колапсу. Адже домовленість з іншими містами області про вивіз сміття зі Львова є тимчасовою. І вже зараз дехто на місцях починає обурюватися чужими відходами.
 
Саме ж Грибовецьке сміттєзвалище було визнане непридатним для експлуатації ще у 2003 році. І те, що Андрій Садовий звернувся до Президента Петра Порошенка та Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням визнати Львів, Малехів i Грибовичі зоною надзвичайної екологічної ситуації, справу не вирішує. Як і з’ясування стосунків між політичними силами.