Зі зброєю — по зброю: на армійські склади в Казахстані скоєно напад

07.06.2016
Казахстан залишається в стані підвищеної боєготовності після того, як влада повідомила, що в неділю підозрювані бойовики-ісламісти вбили шістьох людей на військовому об’єкті і в двох магазинах зброї в північно-західній частині 275-тисячного міста Актобе (колишній Актюбінськ), повідомляє «Радіо «Свобода».
 
За оновленими офіційними даними, загинули близько 10 осіб, зокрема четверо підозрюваних в атаках. Сили безпеки розпочали антитерористичну операцію. За даними ЗМІ, в Актобе та декількох великих містах (Алмати, Актау і столиці Астані) закрили магазини зброї, їх посилено охороняють. Як передає видання Tengrinews.kz, 6 червня поліцейські патрулювали також магазини зброї в західних Мангістауській та Атирауській областях.
 
Представник МВС Казахстану Алмас Садубаєв повідомив, що в ході антитерористичної операції знищено чотирьох iз приблизно 20 нападників, ще сімох затримали. Деякі з підозрюваних залишаються на свободі, додав він. Раніше Садубаєв повідомляв, що через напади дев’ятеро військовослужбовців зазнали поранень. Він також заявив, що підозрювані нападники були «послідовниками радикальних, нетрадиційних релігійних рухів».
 
Унаслідок майже одночасних нападів бойовиків на два магазини зброї — «Паллада» і «Пантера» — і військову базу в західній частині міста Актобе 5 червня було вбито охоронця і співробітника одного з магазинів зброї, поранень зазнали троє поліцейських, які прибули на місце події. В іншому магазині вогнепальної зброї нападники вбили відвідувача. Після приїзду на місце події силовики позбавили життя трьох бойовиків. Інша група нападників викрала автобус і в’їхала у ворота бази національної гвардії. Там вони застрелили трьох військовослужбовців, після чого співробітники служби безпеки вбили одного з нападників.
 
Чиновники наказали місцевим жителям залишатися у своїх будинках, а поліція тимчасово зупинила рух громадського транспорту в місті. В Актобе запровадили особливий режим: торговельні центри і великі магазини зачинені, припинено рух громадського транспорту. За даними місцевих ЗМІ, в місті обмежено доступ до інтернету. Повідомляється про запровадження в місті комендантської години.
 
Мотиви нападів наразі невідомі. Актобе розташоване за 100 кілометрів від кордону з Росією. У 2011 році в цьому ж мiсцi смертник підірвав себе в будинку служби безпеки. У Казахстані, де мусульмани становлять більшість населення, часто відбуваються арешти ісламістських екстремістів. Але більшість iз них — це іноземні громадяни або місцеві мешканці, які збиралися воювати в Іраку чи Сирії.