Покроковий прогрес: Ольга Саладуха вперше після травми потрапила на подіум змагань

07.06.2016
Покроковий прогрес: Ольга Саладуха вперше після травми потрапила на подіум змагань

«Бронзове» приземлення Ольги Саладухи на шостому етапі «Діамантової ліги». (Фото з сайта ФЛАУ.)

Попри те, що через спалах лихоманки Зіка експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я досі не визначилися з безпечністю проведення Олімпіади в Бразилії, найсильніші спортсмени планети продовжують цілеспрямовано готуватися до головних стартів чотириріччя. Активним ходом набирають форму наші провідні легкоатлети, котрі відточувати свою майстерність можуть на етапах «Діамантової ліги». На відміну від багатоборців, чиї змагання не входять до змагальної програми цих комерційних стартів, решта лідерів української легкоатлетичної збірної мають змогу перевірити свої сили на «діамантових» стартах.
Найактивнішим учасником «ДЛ»-2016 є Богдан Бондаренко. Минулих вихідних харків’янин узяв участь у третьому з п’яти етапів змагань. Знову переміг, очоливши таким чином їхній загальний залік. На етапі в Римі Богданові вперше в сезоні протистояв один із головних його опонентів — катарець Мутаз Баршим. Він, як і наш співвітчизник, один із небагатьох представників елітної когорти, здатних підкорювати планку на висоті 2.40 м. Щоправда, на п’ятому етапі «ДЛ» спортсмени вирішували значно скромніші завдання. Боротьба за перемогу в секторі розгорнулася на позначці 2.33 м, підкорити яку вдалося лише Бондаренку. Британець Грабаж та італієць Тамбері взяли 2.30. Тоді як Баршим зупинився на висоті 2.27.
Майстер стрибків потрійним, переможниця «Діамантової ліги»-2011 Ольга Саладуха, в Римі чи не вперше з’явилася на публіці, адже раніше була змушена займатися лікуванням застарілої травми спини, котра останнім часом не дозволяла спортсменці демонструвати максимальні результати. Нині уродженка Донецька все ще перебуває далеко від оптимальних кондицій. Стрибнувши в столиці Італії на 14.18 м, Саладуха змогла посісти лише шосту підсумкову позицію. У той час як переможниця — колумбійка Катрін Ібаргуєн — приземлилася на позначці 14.78 м. Щоправда, вже за кілька днів — на шостому етапі «ДЛ», який проходив у Бірмінгемі, — Саладуха змогла додати й, показавши найкращий наразі результат у сезоні — 14.40, стала третьою.
Здається, не розкрила ще повністю свій потенціал і наша жіноча естафетна четвірка. Після Олімпіади в Лондоні-2012, де наші дівчата виграли «бронзу», двом представницям цього квартету — Єлизаветі Бризгіній та Марії Ремень — довелося пережити дворічну дискваліфікацію. На змаганнях у Римі наші дівчата підтвердили, що не даремно вважаються однією з кращих четвірок в Європі. За відсутності спринтерок зі США та Ямайки «синьо-жовті», за яких бігли Олеся Повз, Наталя Погрібняк, Бризгіна та Наталя Строгова, здобули титул переможниць етапу. От тільки час виявився доволі скромним (43,64 с), аби дозволити нашій естафеті отримати перепустку на Ігри в Ріо.