Пальцем у небо

03.06.2016
Хронічні дощі не тільки зіпсували настрій багатьом українцям, а й спричинили суттєві незручності. Так, днями у Хмельницькому після зливи майже повністю припинився рух транспорту. Проїхати вулицями було неможливо. Подекуди рівень води сягав майже 60 сантиметрів, а дороги перетворилися на бурхливі річки. Проте синоптики не радять засмучуватись  і закликають готуватись до літнього тепла, хоча  невеликі дощі ще трохи потурбують спраглих до сонячної погоди.
Протягом червня середня місячна температура в Україні передбачається на рівні 18-22 градусів тепла, а в гірських районах — 14-16 градусів, повідомляє Укргідрометцентр.
«Місячна кількість опадів очікується в межах 45-95 міліметрів, у Карпатах — до 165 міліметрів, що не перевищуватиме норми», — йдеться в повідомленні. У центральній частині України дощі йтимуть весь перший тиждень літа. Після цього опади також очікуються з 13 по 20 червня. Весь місяць буде відносно теплим: температура повітря  коливатиметься від 20 до 26 градусів тепла. На сході України дощі закінчаться 4-5 червня. Після цього очікується відносно тепла і безхмарна погода. У 20-х числах червня трохи похолодає: температура повітря вдень може опуститися до 17 градусів вище нуля. Правда, вже 25 червня у східних областях знову очікується спека від 26 градусів вище нуля. 
На півдні країни температура повітря буде коливатися в межах 20-22 градусів вище нуля.  10, 11, 12, 19 та 20 червня можливі незначні опади. Найхолодніше буде  другого тижня червня — температура повітря опуститься до 18 градусів вище нуля. На заході України дощі йтимуть майже весь червень. При цьому температура повітря в окремі дні може опускатися до 14 градусів тепла вдень. Теплі дні очікуються на початку 20-х чисел червня. На півночі країни дощі йтимуть усю першу половину червня.
Народний синоптик Алевтина Муляр, навпаки, розповідає «УМ» про теплий та сонячний червень. «За народними прикметами, ситуація в Україні складається досить позитивно. Хоча на півночі і заході нашої країни є велика вірогідність дощів, жителі центральних та південних регіонів уже впевнено можуть готуватись до спекотного літа», — зазначає вона.