Емоційне вигорання провокує депресію

02.06.2016
Інтернет викликає емоційне вигорання. Ідеться про емоційне або фізичне виснаження, зниження мотивації внаслідок тривалого стресу або розчарування. За словами фахівців, регулярне використання інтернету позбавляє підлітків інтересу до навчання. А це, у свою чергу, збільшує ризик інтернет-залежності.
Учені проаналізували дані понад 3000 підлітків iз Гельсінкі у віці від 12 до 14 та від 16 до 18 років. До першої групи входили учні 6-го класу, які народилися в 2000 році, а до другої — учні старших класів, які народилися в 1997 році. Дослідники виявили: інтернет-залежність зазвичай розвивалася у підлітків, які втратили інтерес до навчання.
У старшому підлітковому віці симптоми депресії і вигорання частіше зустрічалися серед дівчат, ніж серед хлопців. При цьому хлопці страждають від інтернет-залежності частіше, ніж дівчата. Дослідники вважають: підвищення мотивації до навчання, активна участь у житті школи та зміцнення психічного здоров’я захистять підлітків від інтернет-залежності.
До речі, мобільні засоби — телефони, смарт­фони, планшети — завдають більше шкоди, ніж користі. Як підтверджують наукові дослідження, залежність від мобільних технологій — причина депресії і тривожності у молодих людей. Такого висновку фахівці дійшли у результаті опитування понад 300 студентів. Опитування допомогло з’ясувати, як часто студенти користуються телефоном та інтернетом. Враховували також психічне здоров’я і фактори, які змушують людей користуватися мобільними засобами. Виявилося: ті, хто зізнався в залежності від мобільних телефонів та інтернету, частіше мали виражені ознаки депресії і тривожності.