Про порядок у БАРДАчКУ

02.06.2016
Парламентарії серйозно взялися за водіїв, які сідають за кермо напідпитку. Якщо попередні законопроекти щодо покарання нетверезих водіїв залишалися лише на папері, то зараз депутати вирішили серйозно боротися з убивчими градусами. «За» намір посилити адміністративну відповідальність за водіння в нетверезому стані, у стані наркотичного сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, у першому читанні проголосували 254 народних депутати. 
За законопроектом, суттєво збільшено розміри штрафів і терміни позбавлення прав керування транспортними засобами за умови притягнення водія, якого «впіймано на гарячому», до адміністративної відповідальності. 
Якщо вдасться прийняти закон у другому читанні, то на водіїв чекатимуть такі штрафи: перший раз порушник буде платити 10 тисяч 200 гривень, що становить 600 неоподаткованих мінімумів і буде позбавлений права керування на один рік; повторне впродовж двох років водіння у нетверезому стані каратимуть штрафом у 20 тисяч 400 гривень та позбавленням права керування на три роки; якщо ж упродовж п’яти років водій знову сідає за кермо п’яним, він буде позбавлений права керування транспортним засобом на 10 років і заплатить 40 тисяч 800 гривень. У свою чергу, парламентарії вже зазначили, що до другого читання вони мають намір удосконалити цей законопроект. А Міністерство інфраструктури України заявило, що створить нову сучасну систему перевірки технічного стану автомобілів. 
Як повідомляє народний депутат Андрій Тетерук, один з авторів закону, «такі зміни і суворіші покарання за водіння у нетверезому стані спричинені катастрофічною статистикою аварій через алкоголь у крові водіїв». Другою причиною змін є те, що в Україні відбулося оновлення законодавства щодо відповідальності за порушення правил дорожнього руху. Це пов’язано з прийняттям Закону України «Про національну поліцію».
Нагадаємо, що у чинній редакції Кодексу про адміністративні правопорушення за водіння в нетверезому стані передбачено штраф у 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і позбавлення права водіння на строк від одного до двох років.