Подалі від Москви, поближче до Бандери

02.06.2016
У Києві Московський проспект, який 2003 року був названий на честь однойменного міста, а до цього іменувався проспектом Червоних Козаків, тепер носитиме ім’я Степана Бандери. А проспект генерала Ватутіна, названий на честь військового радянського діяча, носив свою назву від початку свого створення (тобто з 1975 року), буде перейменований на проспект Романа Шухевича. Відповідне рішення прийняли у КМДА після підбиття підсумків голосування, в якому киянам запропонували віддати свої голоси «за» чи «проти» майбутніх назв. 
Із 28 березня по 28 травня на сайті відбувалось опитування, в якому взяли участь 11 491 користувач. У підсумку, за перейменування проспекту Ватутіна на Романа Шухевича проголосувало 3165 людей. До слова, досить велика кількість виголосила своє «проти» цієї назви — аж 2627 користувачів. А перейменування Московського проспекту схвалили 3146 людей і не підтримали більше 2,5 тисячі. 
Відомо також, що Московський міст перейменують на честь спеціаліста у сфері проектування мостів — Георгія Фукса, а Московську площу — на Деміївську. «Таке рішення буде сприяти демократизації українського суспільства і його руху на шляху до європейських цінностей, а також збереженню пам’яті про видатних діячів і відображенню в топоніміці столиці основних подій боротьби українського народу за незалежність», — зазначили в КМДА.
Водночас на сайті КМДА велось голосування за перейменування й інших столичних топонімів. Наприклад, тепер вул. Баумана буде вул. Януша Корчака, вул. Генерала Кутузова — вул. Алмазова, провулок Кутузова — провулок Євгена Гуцала, а вул. Суворова — вул. Михайла Омеляновича-Павленка. «Вітаю киян із важливою перемогою! Завершилося громадське обговорення щодо важливих перейменувань. У столиці незалежної України з’являться вулиці, названі іменами тих, завдяки кому незалежність стала реальністю: Степана Бандери, Романа Шухевича, генерала Алмазова, Михайла Омеляновича-Павленка. Дякую всім, хто голосував і мобілізував інших», — прокоментував директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.