Пологи тренувальні — майже справжні

12.10.2004

      Французькі вчені з Національного інституту прикладних наук і госпіталю «Круа Русс» розробили пристрій, який моделює появу на світ немовляти, і розраховують за допомогою цього приладу навчити молодих медиків приймати пологи.

      Пристрій під назвою BirthSIM (скорочення від вислову «Симулятор народження») є моделлю тазу матері й тіла новонародженого, який перебуває «на підході». Гідравлічна система моделює рух дитини, а пневматика забезпечує «перейми». При цьому модель голови дитини обладнана датчиками тиску, щоб ті, хто навчається, не перестаралися й не травмували удаваного новонародженого. Всі дії стажистів фіксує комп'ютер, а дані використовуються для «розбору польотів».

      Але немає меж досконалості. Дорогий і хитромудрий BirthSIM, звісно, стане у пригоді студентам-медикам, однак інформує сайт «Мембрана», в Японії вважають французький пристрій досить примітивним. Скажімо, Абдеррахман Хеддар із Національного інституту передової індустріальної науки і техніки Японії проектує схожий, але складніший тренажер, а щодо BirthSIM говорить, що йому не вистачає реалізму. Японські техніки пропонують розширити візуальні можливості подібних пристроїв, доповнивши їх устаткуванням для відтворення віртуальної реальності. Щоб уже геть усе було так, як у справжньому пологовому будинку, й акушери-початківці достеменно відточили процес прийому немовляти на дослідній практиці.