Файне місто Тернопіль

12.10.2004
Файне місто Тернопіль

На фото з архіву сім'ї Біликів — Пако Рабан та Віталій Білик.

      Про недавній візит відомого законодавця моди Пако Рабана до Києва писала маса видань. А от про те, що він устиг ще й «підпільно» побувати в зовсім не «модному» Тернополі, знає мало хто. Відвідувачі місцевого спортивно-оздоровчого комплексу «Аякс» очам своїм не повірили, побачивши, як із суперіномарки виходить чоловік, чиє обличчя досі можливо було спостерігати лише на екранах телевізора та сторінках модних журналів. Лічені хвилини перебував славнозвісний французький кутюр'є у приміщенні цього досить скромного закладу, встиг лише привітатись і перекинутись кількома фразами з власником та залишити автограф його дружині. А більше у Тернополі його ніде й не бачили, не кажучи вже про якісь офіційні зустрічі. Чого ж приїжджав?

      Щоб відповісти на це запитання, треба хоч коротенько познайомити читачів із зовсім іншим чоловіком, 30-річним екс-тернополянином, а нині мешканцем Парижа Віталієм Біликом. На початку 90-х Віталій, звичайний хлопець із простої робітничої сім'ї, серйозно займався у вищеназваному комплексі атлетизмом, закінчив фізкультурний факультет Тернопільського педагогічного інституту, попрацював на різних роботах, але у пошуках кращих заробітків і перспектив подався згодом за кордон. У Римі, де на той час уже працювала його мати, найнявся розповсюджувачем друкованої рекламної продукції, досконало вивчив мову, а потім — пощастило. Через приятеля в Парижі Віталій зовсім випадково познайомився з відомим кутюр'є Пако Рабаном. Обставини склалися так, що хлопцеві трапилася нагода водночас продемонструвати свої справді значні таланти і в кулінарії, і в автосправі, а ще, як розповів кореспонденту «УМ» старший брат Віталія, Сергій (викладач одного із навчальних закладів Тернополя), Рабану дуже сподобалась комунікабельність хлопця. Словом, згодом всесвітньо знаний модельєр узяв тернополянина до себе на роботу. Спочатку — кухарем, потім — водієм. А в результаті вони стали справжніми друзями.

      Зараз Білик працює у Рабана. У вільний час він продовжує серйозно займатися культуризмом і навіть готується взяти наступного року участь у міжнародному конкурсі культуристів, на якому свого часу тричі здобував перемоги Арнольд Шварценеггер. Будучи проїздом у рідному Тернополі, Віталій не втримався, щоб хоч на кілька хвилин не зайти з презентом в «Аякс», до улюбленого тренера, якому багато чим завдячує, а Пако Рабан зазирнув туди просто з цікавості. Через Тернопіль авто зірки світової моди прямувало до Карпат, про які Пако Рабан дуже багато чув, відтак вирішив нарешті побачити. Його любов до подорожей інкогніто, до речі, — відома річ.