Запізніле виправдання

27.05.2016
Запізніле виправдання

Не всім сучасним пентатлоністам однаково вдається пройти фехтування, плавання, конкур, біг та стрільбу. (з сайта pentathlon.org.)

Сучасне п’ятиборство важко назвати безумовно медальною дисципліною для українського олімпійського спорту. Бронзовий успіх Вікторії Терещук на Іграх в Пекіні-2008 досі залишається єдиним олімпійським здобутком вітчизняних пентатлоністів. Проте їхні успішні виступи на останніх чемпіонатах Європи та світу дають вагомі підстави вболівальникам очікувати від спортсменів більшого. Однак після кваліфікаційної частини ЧС-2016, який триває в Москві, сподіватися, що титулована Терещук зможе розширити свій олімпійський доробок у Ріо-де-Жанейро не доводиться, адже, не пройшовши відбір «мундіалю», Вікторія втратила останню можливість поборотися за перепустку на Ігри-2016. Аби гарантовано стати її володаркою, Терещук мала б потрапити до числа призерів планетарної першості. Утім у кваліфікації луганчанка фінішувала лише 70-ю.

Як зізналася олімпійська призерка, на ЧС вона приїхала в «розібраному» стані, оскільки незадовго до його старту пережила серйозний стрес, пов’язаний зі звинуваченням у вживанні допінгу. На адресу федерації надійшов лист, у якому вимагали надати пояснення наявності в аналізах Терещук слідів мельдонію. «Ми зібрали всі документи, довівши, що мені необхідно було приймати цей препарат через погану кардіограму. І було це до 2016 року (коли зазначений лікарський засіб не входив до числа заборонених). Але все це забрало час і нерви. На ЧС збірна поїхала без мене. Пізніше ж надійшов лист iз вибаченнями, який мене повністю виправдовує», — розповіла Терещук.

Поза фіналом, куди пробилося 36 дівчат, опинилися й дві інші наші співвітчизниці — Валерія Пермякіна (49-й результат) та Анастасія Спас, яка замкнула відбірковий протокол. Примітно, що саме Анастасія буде єдиним представником нашої жіночої збірної з сучасного пентатлону на Іграх у Бразилії. Свою іменну перепустку до Ріо Спас здобула на минулорічному чемпіонаті Європи, потрапивши в «топ-8» турніру. Планетарний же форум 22-річна уродженка Донецька провалила...

Далеким від ідеалу на московському «мундіалі» вийшов і виступ чемпіона світу-2015 Павла Тимощенка. Він, як і брати — Юрій та Андрій — Федечки, не змогли подолати бар’єр кваліфікації. Утім причина для виправдання у Павла поважна. У серпні минулого року він зламав ногу, відтак наразі просто не може фізично перебувати в хорошій формі. Утім до Олімпіади у досвідченого спортсмена ще є час.

Боротися ж за призові місця ЧС-2016 від України буде 24-річний киянин Денис Павлюк. Талановитий хлопчина не залишає надії на здобуття олімпійської ліцензії, яку можна отримати не тільки шляхом здобуття планетарної медалі, а й, у разі збігу певних обставин, завдяки високому місцю у світовому рейтингу сучасних пентатлоністів. Поки ж квитки до Бразилії мають призери минулорічного «мундіалю» — Тимощенко та Андрій Федечко, котрі, вочевидь, вирішили не «вистрибувати зі штанів» на ЧС у Москві. Без медалей залишилася українська чоловіча збірна й у естафеті, де Дмитро Кирпулянський та Владислав Міщенко показали лише сьомий результат. Наші ж пентатлоністки участі в естафеті взагалі не брали.