Непроста доля фаворитів

26.05.2016
Непроста доля фаворитів

Титулована білоруска Вікторія Азаренко опинилася серед числа невдах стартового раунду «РГ»-2016. (з сайта www.rolandgarros.com.)

Дуже швидко на Відкритому чемпіонаті Франції український чоловічий теніс залишився без своїх представників. Єдиний українець, котрий вийшов на старт основного раунду «Ролан Гарроса» — Ілля Марченко, виявився безсилим у протистоянні з Віктором Естрелья-Бургосом із Домініканської республіки.

У рейтингу АТР обох тенісистів розділяє 16 позицій, при цьому українець перебуває навіть вище. Однак на підсумковий рахунок це аж ніяк не вплинуло — усе завершилося в трьох сетах не на користь нашого співвітчизника — 5:7, 4:6, 3:6..

Був, щоправда, у Марченка шанс взяти перший сет, але тією нагодою він не скористався, після чого, по суті, пустив гру напризволяще. «Я не виконав план на гру. Не йшла подача, було багато невимушених помилок, і це все на тлі мікро-травм, які мені докучали під час гри», — пояснив причини невдачі другий тенісист України та 71-ша ракетка планети.

Щодо стартових здобутків лідерів табеля про ранги АТР, то не всім фаворитам із легкістю удалося подолати перше коло «РГ». Якщо перший номер посіву, серб Новак Джокович, практично не помітив Єн-Гсун Лю з Тайваню (6:4, 6:1, 6:1), то другий сіяний, британець Енді Маррей, упродовж двох днів (через дощ) у затяжному п’ятисетовому поєдинку з’ясовував стосунки з чехом Радеком Степанеком (3:6, 3:6, 6:0, 6:3, 7:5).,

Також п’ять партій для проходу в другий раунд знадобилося зіграти проти іншого чеха — Лукаша Росола — чинному переможцю турніру, третій ракетці змагань, швейцарцю Станісласу Вавринці (4:6, 6:1, 3:6, 6:3, 6:4). Натомість король ґрунту Рафаель Надаль (4-й номер посіву) свій похід за десятим титулом переможця «РГ» розпочав з надлегкої звитяги над австралійцем Семом Гротом (6:1, 6:1, 6:1).

А от у жіночій сітці без стартових несподіванок не обійшлося. Голландка Кікі Бертенс змусила зачохлити ракетку третю сіяну, німкеню Ангелік Кербер. Наша Катерина Бондаренко вибила з розіграшу сьому ракетку турніру, італійку Роберту Вінчі, болгарка Цветанка Піронкова відправила додому її подругу — Сару Еррані (16). За бортом турніру залишилася п’ята ракетка турніру, білоруска Вікторія Азаренко, яку перемогла Карін Кнапп з Італії. Загалом, до числа невдах, що на старті «РГ»-2016 сформували пул сіяних, потрапили Єлена Янкович (23), Джоанна Конта (21), Моніка Ніколеску (31), Кароліна Плішкова (19).

Натомість харків’янку Еліну Світоліну, яка від організаторів «Ролан Гарроса» отримала 20-й номер посіву, додатковий тягар спортивної відповідальності не зламав. У двох сетах, за 1 годину 5 хвилин, вона розібралася з румункою Сораною Кирстею — 6:1, 6:3. «Можливо, з боку здавалося, що моя суперниця грає не найкращим чином, але вважаю, що це я не дозволила Сорані показати її кращий теніс», — сказала Світоліна, яка разом з Бондаренко продовжить захищати українські кольори на ґрунтових кортах Парижа.