Коли кава стає небезпечною

25.05.2016
Коли кава стає небезпечною

Кава може бути корисною. Якщо знати міру... (з сайта aromisto.com.ua.)

Про каву сказано і написано багато. Одні вчені й лікарі доводять безперечний позитивний вплив ароматного напою на здоров’я, інші застерігають кавоманів від надмірного захоплення своєю звичкою. Гігієністи з Гарварда доводять, що кава може мати негативний вплив на здоров’я, якщо її вживати надміру. Як показали дослідження медиків, вживання нефільтрованої (пресованої кави) може зашкодити здоров’ю.

Справа в тому, що пресовану каву готують методом змішування мелених зерен кави з кип’яченою водою у спеціальному скляному глечику. Пресована (нефільтрована) кава містить маслянисті речовини, які називають дітерпени. Дітерпени підвищують «поганий» холестерин — ліпопротеїди низької щільності. І тим, хто має тенденцію до підвищеного рівня холестерину в організмі, варто звернути увагу на цю властивість напою.

З іншого боку, вживання кави має і позитивний вплив на здоров’я: вона урівноважує артеріальний тиск, уповільнює збільшення ваги з віком і допомагає запобігти розвитку діабету 2-го типу, серцево-судинних захворювань і неврологічних недуг. Однак пам’ятайте: позитивний ефект від вживання кави проявляється лише тоді, коли пити улюблений напій не більше чотирьох чашок на день.