НОВИНИ ПЛЮС

25.05.2016

Луценко почав «реформи»

Генпрокурор Юрій Луценко передав справи деяких колишніх високопосадовців із так званого санкційного списку ЄС з Управління спецрозслідувань ГПУ до військової прокуратури. Про це повідомив Громадському ТБ сам Луценко. За його словами, було передано 4-5 прізвищ із санкційного списку, які «треба оперативно визнати частиною владного ОЗУ (організованого злочинного угруповання ) часів Януковича». Водночас Луценко не уточнив, які саме «санкційні прізвища» передали до військової прокуратури. Раніше він пообіцяв адвокатам родин Небесної сотні, що до військової прокуратури передадуть справи виключно екс-голови Нацбанку Сергія Арбузова та олігарха Сергія Курченка. Тим часом начальник управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк повідомив, що Генеральний прокурор йому ще не пояснив, чим зумовлене таке рішення.

Філатов не хоче бути мером Дніпра

Мер Дніпропетровська Борис Філатов звернувся до голови Верховної Ради України Андрія Парубія з проханням не підписувати постанову про перейменування міста. Про таке звернення повідомляє офіційний сайт мерії. За словами мера, зміна назви міста не на часі, й багато людей не розуміють, що коїться. «Єдине, що залишається міському голові, — просити пана Парубія не підписувати цю постанову. Я звернувся до нього з таким проханням. Подивимося, чи виконає», — наводяться у повідомленні слова Філатов. Філатов повідомив, що міська влада звернулася до Кабміну та відповідних державних інституцій з проханням дати роз’яснення, що робити з перейменуванням. Також він зазначив, що до ухвалення бюджету на наступний рік Дніпропетровськ залишатиметься Дніпропетровськом, як це прописано у Законі України «Про географічні назви». Як відомо, 19 травня Верховна Рада в рамках декомунізації перейменувала місто Дніпропетровськ на місто Дніпро.

Гонтарева похвалила Коломойського

Національний банк України заявляє про задовільну ліквідність найбільшого в Україні «ПриватБанку». Про це йдеться у повідомленні регулятора. «ПриватБанк» є одним із трьох системно важливих для фінансової системи і найбільшим комерційним банком країни. Він обслуговує значну кількість пенсіонерів, великий, малий і середній бізнес, зарплатні проекти, успішно розвиває платіжні системи і є провідним інноваційним банком», — повідомляє прес-служба НБУ. Згідно з повідомленням, у 2014 році «ПриватБанк» пройшов стрес-тестування та виконав усі необхідні умови для подальшої роботи. За результатами цієї діагностики капітал банку збільшено на 8,2 млрд. гривень. Як наголошується, «ПриватБанк» погодив із Національним банком план рекапіталізації, який розрахований на три роки, і активно працює над його реалізацією.

Накопичувальна пенсійна система буде — Розенко

Кабінет Міністрів не ухвалював рішення відкликати законопроект про пенсійну реформу, який передбачає введення другого, накопичувального, рівня пенсійного страхування. «Поки що ніяких рішень про відкликання законопроекту немає. І сподіваюсь не буде. Чесно кажучи, сам трохи здивований появою цієї інформації», — коментує віце-прем’єр Павло Розенко. Раніше міністр соціальної політики Андрій Рева в одному з інтерв’ю пояснив необхідність відмови від ідеї введення другого, накопичувального, рівня системи пенсійного страхування величезним дефіцитом Пенсійного фонду й відсутністю гарантій такої прибутковості накопичувального фонду, яка захищала б від інфляції. Водночас у проекті Плану пріоритетних дій уряду на 2016 рік запровадження накопичувальної системи пенсійного страхування разом із розвитком недержавного пенсійного забезпечення є ключовим кроком, який необхідно реалізувати в середньостроковій перспективі. Затвердження цього плану заплановано на 26 травня.