НОВИНИ ПЛЮС

24.05.2016

Змова нафтотрейдерів: інтрига триває

Антимонопольний комітет України завершив розслідування щодо наявності антиконкурентних узгоджених дій при встановленні роздрібних цін на пальне. У подібних діях їх звинувачували не лише громадськість та профільні експерти, а й також, нагадаємо, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

«Антимонопольним комітетом надіслані суб’єктам господарювання попередні висновки у справі про порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Відповідне рішення Комітетом буде прийнято у встановлений законодавством строк», — повідомляє прес-служба відомства.

Головний антимонополіст утримався від конкретних імен і фактів, натомість нагадав, що за вчинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних узгоджених дій Законом «Про захист економічної конкуренції» передбачено накладення штрафу в розмірі до десяти відсотків доходу суб’єкта господарювання за рік, що передував року накладення штрафу.

ОПЗ з молотка

Продаж Одеського припортового заводу має стати яскравим початком масштабної української приватизації 2016 року. На сьогоднішній день, за словами голови Фонду Держмайна Ігоря Білоуса, є п’ять потенційних покупців Одеського припортового заводу, і ще стільки ж інвесторів поки вирішують, вступати їм у ці торги чи ні.

«Якщо аукціон відбудеться, через сім днів переможець підписує договір купівлі-продажу і протягом місяця розраховується, — сказав він. — За п’ять днів до аукціону треба внести 5% від покупної ціни на рахунок Нацбанку. У нас є спеціальна кімната даних для покупців, там є проект, уся необхідна інформація, інструкції».

За словами чиновника, деякі потенційні учасники вже надіслали листи, що братимуть участь у торгах, і підписали договір про конфіденційність. Паралельно створено кваліфікаційну комісію, яка збиратиме документацію про потенційних покупців і вирішуватиме, допускати їх до торгів чи ні. «До кваліфікаційної комісії входять представники Фонду держмайна. Також будемо залучати СБУ, Держфінмоніторинг, АМКУ. Будуть і спостерігачі від міжнародних організацій. Ми вже розмовляли з ЄБРР, МВФ і Світовим банком — вони, швидше за все, делегують представництво якійсь iз міжнародних компаній», — розповів голова Фонду держмайна.

Дякуючи Ірану

Після нетривалого зростання ціни на сиру нафту знову поповзли донизу. Як стверджують аналітики, відбувається це на тлі повідомлень про те, що Іран на даний момент не має наміру заморожувати рівень видобутку нафти.

Станом на ранок учорашнього дня вартість липневих ф’ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent опускалася на 0,49% — до 48,48 долара за барель. Ціна липневих ф’ючерсів на нафту марки WTI — на 0,7% — до 48,07 долара за барель.

Напередодні, нагадаємо, керуючий директор Національної іранської нафтової компанії (NIOC) Рукнеддін Джаваді заявив, що Іран не має наміру зараз заморожувати видобуток або експорт нафти, позаяк країна поки не повернулася до досанкційного рівня. За його словами, це станеться лише до середини літа, хоча раніше він говорив, що на бажаний рівень країна вийде у червні.