Росіяни хочуть солі?..

19.05.2016
Росіяни хочуть солі?..

Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. При цьому в прес-службі відомства зауважили: поки що прийнято рішення про тестове ввезення одиничних партій солі з цього підприємства в режимі «одного вікна» (тобто тільки через митний термінал).

У прес-службі «Артемсолі» УНІАН повідомили, що досі не отримували офіційного повідомлення від російського відомства про поновлення дозволу на поставку. «Нам не повідомляли. Але минулого року, коли була введена заборона, ми теж не отримували офіційної інформації», — сказали у прес-службі, зазначивши, що протягом минулого року надали Росспоживнагляду всі необхідні документи і проби солі, потрібні для прийняття рішення про відновлення поставок.

Росія заборонила ввезення харчової солі українських виробників в січні 2015 року. У серпні «Артемсіль» надіслала в Росспоживнагляд пакет документів для отримання дозволу на експорт своєї продукції до Росії. До введення заборони на імпорт«Артемсіль» була одним із найбільших постачальників на російському ринку харчової солі. Зокрема, у 2014 році її частка, згідно з даними «Руспродсоюзу», становила 21 відсоток, або 233,2 тисячі тонн.

Втративши російський ринок, Україна одразу втричі збільшила поставки солі до ЄС.

Надихає, що паралельно з новинами з-за поребрика, «Артемсіль» стала ареною надзвичайно цікавої події. 12 травня в соляній шахті державного підприємства зареєстрували черговий рекорд України: дефіле військового духового оркестру на максимальній глибині близько 300 метрів під землею. Це досягнення зафіксували представники Національного реєстру рекордів України.

Духовий оркестр, створений при 44-й Тернопільській окремій артилерійській бригаді під керівництвом старшого лейтенанта Тараса Когута виконав у соляній шахті Гімн України та інші музичні твори. Граючи на музичних інструментах, оркестранти пройшли маршем по соляній галереї.

Місце проведення концерту вибрали невипадково: унікальна акустика соляної шахти забезпечила неперевершено чисте звучання оркестру. Як зазначив виконувач обов’язків директора ДП «Артемсіль» Володимир Доля, це вже не перший рекорд України, встановлений в наших шахтах: «Ми пишаємося тим, що маємо можливість не тільки виробляти якісну соляну продукцію, яка є на столах кожного українця, а й сприяти проведенню таких цікавих і видовищних заходів».

Цікаво, як смакуватиме росіянам сіль, кожна молекула якої пам’ятає Гімн України у виконанні військового оркестру? Чи протверезить?

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>