Зразки лабораторної «гордості»

19.05.2016
Зразки лабораторної «гордості»

У 2014 році на тріумфальній домашній Олімпіаді в Сочі росіяни виграли 33 медалі, з яких 13 — золоті, проте «чистота» їхнього здобуття нині викликає серйозні сумніви. (з сайта www.olympic.org.)

Після того, як на німецькому телебаченні один за одним вийшли кілька документальних фільмів, у яких наводилися чіткі докази вживання російськими легкоатлетами допінгу, Міжнародна федерація легкої атлетики, провівши незалежне розслідування, вирішила відсторонити російських спортсменів від усіх офіційних змагань. Новий президент ІААФ Себастьян Кое порекомендував Міжнародному олімпійському комітету розглянути можливість заборони на участь російських атлетів у літніх Іграх у Ріо-де-Жанейро. Самим же росіянам порадили добровільно відмовитися від виступів у Бразилії.

Поки міністр спорту РФ Віталій Мутко вибачався за своїх спортсменів, котрих спіймали на допінгу, а Держдума обговорювала варіанти з встановленням кримінальної відповідальності за вживання заборонених препаратів, з’ясувалося, що скандал навколо легкоатлетичної збірної Росії — це лише вершина айсберга. Виявляється, російський спорт — це одна велика допінгова машина, функціонуванням якої опікувалися місцеві спецслужби.

Наприкінці минулого року голова незалежної комісії, що була створена Міжнародною антидопінговою агенцією для вивчення допінгового скандалу, пов’язаного з російськими легкоатлетами, Річард Паунд заявив, що вживання спортсменами у Росії заборонених стимуляторів приховували на державному рівні, щоправда, конкретних доказів тоді 73-річний канадець, ідейний натхненник створення ВАДА не навів. Але кілька днів тому слова Паунда в інтерв’ю американському виданню «Нью-Йорк таймз» підтвердив екс-голова московської лабораторії ВАДА Григорій Родченков.

Під час допінгової історії з російськими легкоатлетами персона Радченкова яскраво фігурувала в цій справі, як особи, що дала особисте розпорядження про знищення більше тисячі допінг-проб. Після своєї відставки, побоюючись за свою безпеку, Радченков знайшов притулок у США, де просто вже не мав іншого вибору, ніж розповісти всю правду про російський спорт. За його словами, виграти домашню Олімпіаду в Сочі в 2014 році російським «зимовикам» допомогли заборонені фармакологічні засоби. Радченков заявив, що для 15 майбутніх призерів Ігор він самостійно готував «реактивні коктейлі». Пізніше ж під прикриттям ФСБ у сочинській лабораторії відбувалася підміна проб, узятих у цих спортсменів.

«Коли вболівальники святкували тріумф своїх кумирів, ми сиділи, як навіжені, й міняли зразки сечі. Ви уявляєте, як влаштований олімпійський спорт», — наголосив Радченков. Після цих слів президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах не виключив, що російську олімпійську збірну взагалі можуть не допустити до Ігор у Ріо. «Їхня участь в Олімпіаді-2016 залежатиме від результатів розслідування Всесвітньої антидопінгової агенції. Якщо з’ясуються факти існування в Росії організованої та масштабної системи застосування допінгу в різних видах спорту, тоді МОК та міжнародним асоціаціям доведеться прийняти важке рішення між колективною відповідальністю та справедливістю», — зазначив німецький функціонер.