Шанс севастопольця

19.05.2016
Шанс севастопольця

Дарина Зевіна (перша ліворуч) — із новою зачіскою та першою великою євронагородою. (з сайта rsport.ru.)

Свої останні олімпійські нагороди в плаванні українські спортсмени здобули на Іграх в Афінах-2004. На двох останніх Олімпіадах — у Пекіні та Лондоні — сподівання, що комусь iз наших плавців таки вдасться підхопити медальну естафету «золотої рибки» Яни Клочкової, розбивалися об суворі реалії світового плавання. Утім із наближенням чергових Ігор, які в серпні пройдуть у Ріо-де-Жанейро, у нашій «плавальній» федерації знову сподіваються, що комусь iз наших співвітчизників пощастить піднятися на олімпійський п’єдестал.

У ФПУ вважають, що головний кандидат, котрий має реальний шанс узяти участь у цій урочистій процедурі, — Андрій Говоров. І справді, упевнений прогрес, який останнім часом демонструє 24-річний уродженець Севастополя, дає йому підстави розраховувати на успіх. Щоправда, в українського спринтера, котрий спеціалізується на кролі та батерфляї, шанс на медаль буде лише один.

Його найулюбленіша дисципліна — 50 м «метеликом» — наразі не входить до числа олімпійських. Водночас саме тут Андрій здобув усі свої найбільші тріумфи. На 50-метрівці батерфляєм він тричі вигравав титул чемпіона Європи на «короткій воді» (25-й басейн). Позавчора ж Говоров здобув своє перше континентальне «золото» в олімпійському стандарті. У вирішальному запливі спринтерів-батерфляїстів українець не залишив шансів своїм основним конкурентам — угорцю Ласло Чеху та господарю «водного» ЧЄ британцеві Бенджаміну Прауду. Попри те, що у фіналі повторно оновити рекорд чемпіонатів Європи Говорову не вдалося, як і в півфіналі, він знову був єдиним, хто зміг випливти з 23 сек. — 22,92.

За час своїх виступів на «коротких» чемпіонатах Європи киянка Дарина Зевіна виграла шість золотих відзнак, хоча до цьогорічного «класичного» єврофоруму їй жодного разу не підкорювався олімпійський стандарт (50-метровий басейн). Але в лондонському «Акватік-центрі» майстрині плавання на спині вдалося зламати неприємну традицію. У фіналі на 200-метрівці вихованка свого батька — Юрія Зевіна — фінішувала другою. У свій доленосний заплив Даша вирушила по четвертій доріжці, де традиційно пливе володар кращого півфінального результату. Утім удруге перевершити часовий показник іменитої угорки Катінки Хошсу Зевіній не вдалося.

У підсумку перемога на 200 метрах на спині принесла Хошсу, яку, до слова, за неймовірну витривалість називають «залізною леді», 14-те за ліком континентальне «золото». Цікаво, що на попередніх ЧЄ їй жодного разу не вдавалося вигравати саме на цій дистанції. Ну а для Дарини Зевіної, повторимося, срібний успіх у лондонському «Акватік-центрі» взагалі став першим медальним успіхом на «класичних» чемпіонатах Європи.