НОВИНИ ПЛЮС

12.05.2016

Верховна Рада не готова до прозорості

Учора депутатам не вистачило 20 голосів для того, щоб прийняти законопроект щодо відкритості та доступу до інформації про діяльність Верховної Ради, її комітетів і депутатів, тож документ було повернено в комітет на доопрацювання. «Закон, який максимально відкривав протоколи, стенограми, звіти про відрядження, кошти за проживання та проїзди, кошторис Ради, запити депутатів та відповіді на них, відкладено в довгу шухляду», — написала з цього приводу на «Фейсбуці» нардеп Світлана Заліщук.

За законопроектом, на сайті ВР щомісяця мали б оприлюднювати: список депутатів, які отримали кошти для компенсації вартості проїзду, і розмір компенсації; перелік депутатів, яким видають кошти на оренду житла та винаймання готельного номера, розмір виданих коштів.

Також на сторінках депутатів і сайті парламенту мали б щомісяця оновлювати списки помічників-консультантів нардепів, із зазначенням їхнього статусу. Для надання зазначеної інформації на запит згода депутата і помічників не вимагається.

Комітети ж мали б інформувати про свою діяльність громадськість, за представниками ЗМІ закріпили б право бути на засіданнях, якщо вони не закриті, та висвiтлювати іншу поки що закриту інформацію.

Також напередодні парламентарії не підтримали законопроект щодо доступу до публічної інформації.

Верховний Суд визнав незаконним арешт Ігоря Мосійчука

Колегія адміністративної палати Верховного Суду України визнала незаконним рішення Верховної Ради про арешт народного депутата від фракції «Радикальної партії» Ігоря Мосійчука. «Ми перемогли. Це ще один крок до встановлення верховенства закону: ми довели, що в парламенті сиділи «шулери», які чинили наді мною політичну розправу», — заявив щасливий нардеп після того, як колегія адміністративної палати Верховного Суду України повернулася з нарадчої кімнати.

Ігор Мосійчук також стверджує, що має результати експертизи, які доводять, що відеоролик, який був показаний у Верховній Раді і на підставі якого парламент прийняв рішення дозволити затримання, було змонтовано. Тепер він домагатиметься спростування звинувачень у рамках цієї кримінальної справи. «Я переконаний, що рано чи пізно це рішення ВСУ стане підставою для притягнення до відповідальності тодішнього Генерального прокурора Віктора Шокіна та керівництва Верховної Ради», — наголосив нардеп.

МОЗ очолить офіцер?

На посаду міністра охорони здоров’я розглядають керівника військово-медичного департаменту Міноборони Андрія Вербу. Про це повідомив віце-прем’єр Павло Розенко в інтерв’ю «Главкому». «Станом на сьогодні немає формального подання до Верховної Ради кандидатури міністра охорони здоров’я ані від коаліції, ані від Прем’єр-міністра. Я можу підтвердити, що обговорювалася кандидатура Андрія Верби, який є керівником військово-медичного департаменту Міністерства оборони. Він — професіонал у своїй справі», — сказав Розенко.

Нагадаємо, що претендентами на цю посаду називали і директора Інституту серця Бориса Тодорова, і заступникiв екс-міністра Віктора Шафранського та Романа Ілика. Однак досі крісло очільника МОЗ лишається вакантним.