Індійська Сара

12.05.2016

Пам’ятаєте біблійну притчу про Сару та Авраама, яким Бог на схилі літ подарував сина Ісаака? У ХХІ столітті роль Бога на себе можуть узяти лікарі. Саме завдяки можливостям екстракорпорального запліднення (зачаття в пробірці) жительці індійського штату Хар’яна, Далджіндер Каур, вдалося зачати, виносити і народити здорового хлопчика. В цьому не було б нічого дивного, якби новоспеченій мамі на момент народження первістка не виповнилося… 72 роки. А біологічним батьком хлопчика став її 79-річний чоловік Мохіндер Сінгх Гіллв.

Пара у шлюбі уже 46 років, однак природа дітей їм так і не дала. Коли дружині виповнилося 70, вони зважилися на процедуру ЕКЗ, однак і тут усе вдалося лише з третьої спроби. Власник клініки, де обстежувалася бабуся, зізнався журналістам, що скептично ставився до можливості Каур завагітніти, але всі тести підтвердили її здатність виносити дитину. І він вирішив ризикнути.

Хлопчик, якого назвали Армаан, народився з вагою два кілограми. Лікарі запевняють, що жодних відхилень у здоров’ї в дитини немає. Дитина перебуває під опікою батьків, які не можуть натішитися своїм щастям. Втім хочеться побажати стареньким, щоб їхня любов не переходила межі здорового глузду. Як показала ситуація з жителькою Чернігівщини Валентиною Підвербною, яка у 66 років народила доньку Марійку, батьківська гіперопіка і старечий егоїзм можуть скалічити долю дитини. Недарма в багатьох країнах світу існує заборона на операції ЕКЗ жінкам, старшим 45-49 років.