В Україні вперше запроваджується лікарська резидентура за спеціальністю «нейрохірургія»
Уперше в історії української медичної освіти запроваджуєтья лікарська резидентура – новий етап післядипломного навчання для лікарів. >>
Правильне харчування допоможе зберегти здоров’я до глибокої старості. (з сайта pansionat-dobro.ru.)
Коричневий рис
Багато хто уникає вуглеводів, оскільки від них, як прийнято вважати, набирають вагу. Але вуглеводи дуже важливі для підтримання енергетичного рівня і життєдіяльності. Не забувайте про продукти з цільного зерна: коричневий рис, хліб і кашу, які містять багато волокон.
Додаючи їх до щоденного раціону, ви зможете зменшити рівень холестерину, ризик серцево-судинних захворювань, раку кишечнику, каміння в жовчному міхурі, діабету і ожиріння. Це також життєво важливо для здоров’я кишечнику, який з віком стає менш активним.
Яйця
Про них часом говорять погано, але якщо ви їх любите, то, згідно з новими дослідженнями, немає потреби від них відмовлятися, навіть якщо вас турбує холестерин.
Яйця — джерело білка і лютеїну, який захищає очі від катаракти. Наукові дослідження доводять: саме вживання яєць допомагає запобігти тромбоутворенню, знизити ризик інфаркту та інсульту. Як стверджують науковці, вживання шести яєць на тиждень знижує ризик раку молочної залози на 44%.
Нині дієтологи стверджують, що одне-два яйця на день не підвищують рівня холестерину, оскільки організм сам виробляє холестерин із насичених жирів, а не отримує його з багатими на холестерин продуктами, до яких належать яйця.
Молоко
З віком потреба в кальції зростає, тому важливо включити до щоденного раціону продукти, багаті на цей мікроелемент. Знежирене коров’яче молоко дуже корисне для здоров’я, кажуть дієтологи. Молоко багате на кальцій, який необхідний для кісток і профілактики остеопорозу.
Молочні продукти також запобігають зниженню кісткової маси в результаті менопаузи або ревматоїдних артритів. Дієтологи радять випивати щодня дві склянки знежиреного молока або додавати до раціону знежирені йогурти і багаті на кальцій фрукти.
Шпинат
У ньому більше корисних речовин, ніж можете собі уявити. Шпинат — джерело заліза, вітамінів С, А і К та антиоксидантів, які допомагають нам захиститися від інфаркту та інсульту.
Шпинат захищає від раку прямої кишки, остеопорозу і артритів. Так само, як яйця, він багатий на лютеїн, що корисний для очей. Тож яйця і шпинат — чудовий варіант сніданку.
Банани
Лише один зрілий плід містить 460 міліграмів калію, який потрібен, аби м’язи (особливо серцевий) залишалися сильними і здоровими. Калій також допомагає знизити артеріальний тиск.
Окрім того, банани — джерело харчових волокон, що запобігають серцево-судинним захворюванням, нейтралізують кислоту, тож корисні при лікуванні печії. Додайте порізаний банан до вівсянки або роздавіть його виделкою і змішайте з йогуртом чи молоком і невеликою кількістю фруктового соку. Джерелом калію є також сочевиця, сардини і курага.
Курятина
Це найбільш здорове м’ясо, стверджують дієтологи. Вони радять вживати курячі грудинки, які містять мало жиру. Але обов’язково знімайте шкіру!
Куряче м’ясо багате на білок і запобігає зниженню кісткової маси. Це також джерело селену, що захищає організм від онкологічних недуг, містить вітаміни групи В, що підвищують рівень енергії і посилюють роботу мозку.
Лосось
Звісно, це недешевий продукт. Але ця риба багата на жири омега-3, що знижують рівень холестерину, захищають від деяких видів раку та попереджають утворення тромбів.
Як свідчать дослідження, лосось полегшує депресивні стани і попереджає втрату пам’яті. Ця риба містить нікотинову кислоту, яка, за деякими даними, захищає від хвороби Альцгеймера.
Чорниця
У цих чудових ягодах мало калорій і багато корисних речовин. Чорниця містить антиоксиданти, що запобігають утворенню катаракти, глаукоми, виникненню варикозного розширення вен, геморою, виразки шлунка, серцево-судинних захворювань і раку.
Ця ягода допомагає зменшити порушення мозкової діяльності після інсульту і пом’якшує запалення травного тракту, допомагає позбутися закрепів і діарей.
Трави
З віком у людини зменшуються смакові відчуття, і найпростіше — додати солі, аби їжа здавалася смачнішою. Але сіль підвищує артеріальний тиск. Тож краще додати у страву трави і спеції. Смак свіжих трав сильніший, але і сушені зберігають свої смакові властивості і корисні речовини.
Часник
Він — просто дивовижний. Часник має профілактичну дію на рак і серцево-судинні недуги, зменшує ризик інсульту, а також має протизапальні властивості, зменшує біль і набряки при артритах. Корисний часник і хворим на цукровий діабет.
Тим, хто важко переносить запах, лікарі рекомендують вживати часникові капсули, які містять усі корисні речовини часнику.
Уперше в історії української медичної освіти запроваджуєтья лікарська резидентура – новий етап післядипломного навчання для лікарів. >>
Перший молекулярний атлас судинної системи в людському мозку із роздільною здатністю до клітини створила міжнародна група дослідників. >>
У Черкаському обласному кардіологічному центрі врятували 95-річну пацієнтку — пані Соломію. >>
Успішні операції по трансплантації нирок провели лікарі Інституту трансплантології імені Шалімова двом жінкам: 18-річній Наталії та 35-річній Юлії, які страждали серйозними захворюваннями нирок. >>
Про роль культури у пошуку нових методів реагування на психологічні травми війни - т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв обговорив з керівником відділу «Мистецтво та здоров’я» ВООЗ Крістофером Бейлі. >>
Літо — чудова пора для збирання трав на зиму, адже чай з них не лише зігріває, а й лікує. >>