Естафету прийняв

11.05.2016
Естафету прийняв

Лідер української збірної дзюдоїстів Яків Хаммо (другий ліворуч) став переможцем «Великого шолома» у Баку. (з сайта ukrainejudo.com.)

Після того, як на літніх Іграх в Пекіні-2008 іменитий дзюдоїст iз Івано-Франківщини Роман Гонтюк вдруге став олімпійським призером, естафету великих звершень від нього перехопив киянин Георгій Зантарая. Починаючи з 2009 року, уродженець Сухумі виборов для українського дзюдо загалом п’ять нагород світового масштабу й цілком обґрунтовано на Олімпіаду до Лондона їхав у статусі її фаворита. Проте у вихованця Віталія Дуброви на Туманному Альбіоні щось не склалося.

Схоже, виникли проблеми у Гео й під час підготовки до Ігор у Ріо-де-Жанейро, спеціально під які він пішов на зміну вагової категорії. Останнім успішним стартом для Зантараї став чемпіонат світу в Челябінську, де він здобув «бронзу». На жаль, основні оглядові змагання перед Іграми-2016 лідер української збірної в категорії до 66 кг провалив, завершивши минулорічний ЧС в Астані далеко від призової трійки.

Водночас на «мундіалі» в Казахстані сенсаційним результатом наставників синьо-жовтої збірної порадував інший вихованець Дуброви — молодий Яків Хаммо. На своєму дебютному планетарному форумі представник Донецька, котрий після його окупації перебрався до Києва, здобув «бронзу».

Через рік Хаммо продемонстрував, що той успіх не був випадковим. За кілька місяців до старту Олімпіади він переміг на представницькому турнірі в Баку, принісши Україні перше чоловіче «золото» «Гранд слему» з дзюдо. Торік на аналогічних змаганнях перемогою відзначилася українка Світлана Яремка (категорія понад 78 кг). Тепер же прийшов час приймати вітання Хаммо, котрий також змагається в одному з найважчих вагових дивізіонів (категорія до 100 кг).

Відзначимо, що на шляху до золотої вершини «Великого шолома» український важковаговик у чвертьфіналі здолав бронзового призера Олімпіади-2012 — бразильця Рафаеля Сильву. А у фіналі впорався з неодноразовим призером «гранд слемів» — голландцем Роєм Мейєром.