ДОВІДКОВО

28.04.2016

Зброя в кейсі

Людині, далекій від фізики і знайомій лише з побутовими електричними приладами, важко уявити, що таке декілька мільярдів ват. Тим більше коли таку потужність виробляє прилад, який поміщається в кейсі або на робочому столі.

У вересні 2007 року академік РАН, директор Інституту теплофізики екстремального стану Володимир Фортов (з травня 2013 року президент РАН) в одному інтерв’ю заявляв, що в Росії створена наймогутніша електромагнітна зброя, яка коли-небудь існувала у світі: «Створений нами малогабаритний генератор ЕМІ (Електричний Магнітний Імпульс) розміром з маленький портфель має потужність в один гВт. Для порівняння: гВт енергії — це дві черги «Дніпрогесу» або один чорнобильський реактор. Він здатний миттєво вивести з ладу всю електронну і електричну системи противника, включаючи локатори, прилади нічного бачення, електронні приціли, мобільні засоби зв’язку, супутникову навігацію GPS. На відстані до кілометра можна зупиняти будь-яку військову техніку, танки, збивати з курсу літаки та руйнувати їх у повітрі і навіть підривати радіокеровані міни.

Зброя названа ім’ям грецької богині — «Ніка», що означає «перемога». За своєю потужністю і коефіцієнтом корисної дії зброя є унікальною. Зброя здатна імітувати «перешкоди», які виникають від удару блискавки і навіть ядерного вибуху. Одним iз перших замовників «Ніки» було ГРУ ГШ ЗС Росії, де її назвали «вбивцею роботів».

Зброя ЕМІ підтвердила свій могутній руйнівний ефект у реальних умовах під час застосування військовими США в ході бойових дій в Іраку (в 1991 і 2003 рр.) та в Югославії (1999 р.).

Віце-президент РАН, директор інституту фізики ім. Лебедєва Геннадій Мєсяц каже, що «новинка зброї полягає в тому, що електромагнітні імпульси, випромінювані «Нікою», дуже короткі та надпотужні. Створювана нею потужність (iдеться про мільярди ват) виходить iз дуже малого за розміром пристрою з радіусом дії до одного кілометра». Член-кореспондент РАН, один із творців електромагнітної зброї Михайло Яландін додає: «Ще ніколи не було створено мініатюрної за розміром зброї такої потужності. Наш пристрій мінімум у 10 разів потужніший, ніж будь-яка інша подібна зброя, створена за кордоном».

У 2008—2009 роках (iще до катастрофи польського літака Ту-154М) на військовому полігоні біля Смоленська проводились навчання з використанням електромагнітної зброї декількох видів, у тому числі й електромагнітної гармати, яка діє за принципом «рейкотрона». Гармата стріляє зарядом (снарядом, кулею) вагою лише декілька десятків грамів, виготовленим iз надміцного високотемпературного сплаву, і летить зі швидкістю, яка в 4-5 разів перевищує швидкість звуку. На той час прицільна дальність такого заряду була до 2 тис. метрів. Руйнівна сила пострілу незбагненна. Куля пробиває не лише надміцні сплави і броню в декілька сантиметрів, а й утворює вибух, який розриває бронетехніку і літаки на шматки. Ефект її застосування вражаючий, зазначають розвідники країн НАТО. Військові експерти відзначають, що зафіксувати на відеокамеру процес роботи електромагнітної зброї неможливо. Електроніка в зоні працюючого генератора «Ніки» моментально виходить iз ладу.

СВЧ-гармата

На озброєнні російської армії з 2015 року також є пересувна «СВЧ-гармата» (за технічними характеристиками вона не має аналогів у світі), вперше продемонстрована в Росії на закритій частині форуму «Армія-2015». В радіусі 10 км гармата виводить iз ладу електронну апаратуру літаків, ракет, безпілотників, кораблів, танків, нейтралізує високоточну зброю і здатна забезпечити кругову оборону на 360 градусів. На основі «рейкотрона» своїм зарядом вона розриває на дрібні шматки будь-яку техніку на відстані (висоті) понад 20 км. Базується весь комплекс на шасі ЗРК «Бук» — «Мікрохвильовий Бук».

За словами керівника центру Міжнародного інституту боротьби з тероризмом Яель Шахар, «могутній електромагнітний імпульс, випромінюваний мікрохвильовою гарматою, є грізною зброєю проти літаків». Її призначення — знищення електронного устаткування системи зв’язку і комп’ютерної техніки. Вона створює електромагнітне поле такої потужності, що його руйнівна сила на електроніку виявляється сильнішою за удар блискавки. Водночас високочастотні електромагнітні імпульси викликають смерть людей в епіцентрі ураження — на борту літака, у військовій техніці тощо (лопаються кровоносні судини в корі головного мозку й у тілі). Ударна хвиля буквально розриває тіла, перетворюючи їх на біологічний матеріал. Для ідентифікації таких тіл необхідно робити генетичну експертизу.

У випадку зі смоленським терактом лише 14 тіл із 96 можна було впізнати без проблем. Щоб ідентифікувати решту, знадобилися патологоанатоми і аналізи ДНК.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>