А реванш — на «десерт»

20.04.2016
А реванш — на «десерт»

У другому матчі на «мундіалі» українські хокеїсти без проблем «розібралися» з господарями турніру — хорватами. (з сайта ФХУ.)

Удруге за останні чотири роки національна збірна України з хокею на турнірі під назвою «Чемпіонат світу» змушена вирішувати доволі незвичну для себе проблему — шукати вихід iз третього за рангом дивізіону. Якщо раніше на «мундіалях» «синьо-жовті» боролися за право потрапити до хокейної еліти, то нині наші хокеїсти вирішують значно скромніші завдання. Утім це аж ніяк не означає, що повернення нашої збірної до дивізіону ІА матиме безхмарний сценарій.

Так, на старті ЧС у дивізіоні ІВ, який цього року приймає хорватський Загреб, підопічні Олександра Савицького здобули дві впевнені перемоги. Проте ні румуни, ні господарі турніру не входять до числа фаворитів. Головними ж конкурентами «синьо-жовтих» за єдину путівку до «вищої ліги» ЧС будуть литовці та британці, поєдинки з якими нашим хокеїстам доведеться грати наприкінці турніру. А сьогоднішня зустріч iз командою Естонії, яка в другому турі несподівано відібрала очко у збірної Великої Британії, для підопічних Савицького має стати своєрідною прикидкою, котра дозволить оцінити власні сили та перспективи.

З огляду на позиції, які займають учасники загребського «мундіалю» в табелі про ранги Міжнародної федерації хокею, Україна на цьому ЧС виступає в ролі рейтинг-фаворита. Однак, як відомо, у хокей грають не цифри, а живі люди. А, як відзначив після стартового поєдинку форвард «синьо-жовтих» Владислав Гаврик, який виступає за «Коламбус» у студентській хокейній лізі США, частина українських збірників відчуває хвилювання, адже грає свій перший «дорослий» «мундіаль». Щоправда, назвати нашу команду молодою та недосвідченою також не можна. Здається, Олександру Савицькому непогано вдалося поєднати в одному колективі заповзятих дебютантів та розважливих ветеранів.

Відзначимо, що своє перше бойове хрещення новачки збірної пройшли на нещодавньому олімпійському турнірі в Японії. І нехай тоді нашим хлопцям не вдалося продовжити боротьбу за перепустку на зимові Ігри-2018, досвід, отриманий молодим поколінням «синьо-жовтих» у Саппоро, має неабияк їм допомогти у розв’язанні загребського «ребуса». Цікаво, що на старті того олімпійського відбору нашій збірній так само довелося суперничати з румунами та хорватами. І тоді, й зараз проблем iз відчутно нижчими за рейтингом збірними у підопічних Савицького не виникло.

Проте, як заведено на подібного роду «одноколових» хокейних змаганнях збірних, iз наближенням останнього туру сила й клас опонентів вирівнюється. Відтак свій останній поєдинок на ЧС-2016 наші хокеїсти зіграють проти представників Туманного Альбіону, котрі в рейтингу IIHF займають 23-тю сходинку, відстаючи від «синьо-жовтих» на дві позиції. Додамо, що п’ять років тому збірна України зустрічалася з британцями на аналогічному зібранні й тоді, у рідних стінах, зазнала сенсаційної поразки (3:5). Вочевидь, аби охолонути й успішно попрацювати над помилками, можливостей у нашої збірної було чимало. Час для реваншу настав?!

НА СТАРТ

Склад збірної України на ЧС-2016 в дивізіоні ІВ

Воротарі: Захарченко («Дженералз»), Шевчук («Кременчук»)

Захисники: Андрейків, Жовнір, Д. Ісаєнко, Романенко (всі — «Кременчук»), Алексюк, Петрухно, Толстушко (всі — «Донбас»), Побєдоносцев («Дженералз»)

Форварди: Гніденко, Кіча, Тимченко (всі — «Дженералз»), Бабинець, Захаров (обидва — «Донбас»), Петранговський, Чернишенко (обидва — «Кременчук»), Міхнов, Шафаренко (обидва — «Юність», Білорусь), Гаврик («Коламбус», SPHL), Бондарєв («Стяуа», Румунія) та Р. Благий («Сариарка», ВХЛ)

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу в дивізіоні ІВ (Хорватія). 1-й тур. Румунія — Україна — 1:6, Естонія — Литва — 2:7, Хорватія — В. Британія — 1:4.

2-й тур. Україна — Хорватія — 4:1 (Чернишенко, 3; Ісаєнко, 15; Захаров, 21; Шафаренко, 27 (більш.) — Мікулич, 19), Литва — Румунія — 5:1, В. Британія — Естонія — 4:3 ОТ.a

Турнірне становище: Литва, Україна — 6, В. Британія — 5, Естонія — 1, Хорватія, Румунія — 0.