Висока зарплата — результат інвестицій

19.04.2016
Висока зарплата — результат інвестицій

Іванофранківці не втрачають шансу поліпшити економічний ефект свого господарювання, використовуючи можливості благословенної природи Карпат. (з сайта segodnya.ua.)

Минулого року заробітна плата на сільськогосподарських підприємствах області у розрахунку на одного штатного працівника склала 4358 гривень, що в 1,6 раза більше, ніж попереднього року, і є найвищою в Україні. Про це повідомила директор Департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської ОДА Марія Савка, звітуючи про підсумки роботи агропромислового комплексу за 2015 рік та плани на нинішній. «В окремих сільськогосподарських підприємствах заробітна плата складає від 5 до 10 тисяч гривень на місяць. При цьому на економічно активних підприємствах області станом на 1 січня 2016 року заборгованість із заробітної плати взагалі відсутня», — зазначила вона.

Для розвитку харчової та переробної промисловості області першочерговим стало вдосконалення галузевих стандартів до загальноєвропейських вимог якості й екологічної безпеки. «П’ять підприємств області вже мають дозвіл на експорт продукції до країн ЄС і Митного Союзу. На чотирнадцяти підприємствах впроваджена система контролю якості продукції. Ще шістнадцять підприємств харчової і переробної промисловості перебувають у стадії впровадження системи НАССР», — зазначила Марія Савка.

Сьогодні Прикарпаття дає можливість щороку заготовляти тисячі тонн дикорослих ягід, грибів, плодів і цілющих лікарських трав, які користуються значним попитом на внутрішньому і європейському ринках. Виробництво екологічно чистої продукції — пріоритетний напрям розвитку прикарпатського села. Споживачами даного виду продукції в першу чергу є гості та туристи, які відвідують Прикарпаття, зокрема в рамках зеленого туризму. Адже 57 відсотків населення області проживає на території сіл, тому цей напрям надзвичайно важливий для регіону. За офіційними даними, в області функціонує понад 200 туристично-рекреаційних закладів та 800 приватних садиб сільського зеленого туризму. Найбільша їх кількість (понад 500 садиб) зосереджена на території Яремчанської міської ради.

На початок нинішнього року обсяги прямих іноземних інвестицій у підприємства сільського господарства та виробництва харчових продуктів і напоїв інвестування склали 391,4 мільйона доларів, у тому числі у сільське господарство — 65,6 мільйона. Інвесторами є представники 17 країн світу. Основна частина капіталу вкладена нерезидентами з Данії, Польщі, Німеччини та Кіпру. Хоч останній, очевидно, «вистрелив» як офшор для вітчизняних підприємців. У розвиток агропромислового комплексу минулого року залучено 8,3 мільярда гривень капітальних інвестицій (майже в п’ять разів більше попереднього року), в тому числі в сільське господарство — 1,5 мільярда гривень (учетверо більше), харчову промисловість — 6,8 мільярда гривень (у 5,2 раза більше).

Минулого року в Івано-Франківській області зібрали рекордний для цього регіону урожай ранніх зернових: 480 тис. тонн, що на 12 відсотків більше, ніж у попередньому році. Урожайність при цьому становила 43,5 ц/га (виросла на 3 ц/га). За словами Марії Савки, індекс обсягу виробництва сільськогосподарської продукції за 2015 рік, у порівнянні з попереднім, склав 95,4 відсотка. У тому числі на сільськогосподарських підприємствах — 85,9, а у господарствах населення — 100,4 відсотка».

Упродовж минулого року всі категорії господарств області виробили 131,2 тисячi тонн м’яса, що на 3,8 відсотка більше, нiж 2014 року. У сільськогосподарських підприємствах вироблено 62,3 тисячі тонн м’яса, що майже на 14 відсотків більше, а поголів’я свиней збільшилося на 6,2 тисячi голів, на 2 відсотки перевищивши показники попереднього року, повідомила директор Департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської ОДА. Сьогодні в області функціонують 35 сімейних ферм, у яких утримується більш як по 5 корів і 519 господарств населення утримують по 3-5 корів.

Аграрні формування області останніми роками переорієнтовуються на вирощування олійних культур, особливо сої, посіви якої за минулий рік розширилися вдвічі й досягли 22,3 тис. га. Нинішнього року прогнозується збільшення ще на третину. Також минулоріч тут посіяли перші 200 гектарів олійного льону, урожайність якого склала 25 ц/га. У поточному році планують розширити посівні площі до 600 гектарів.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>