І хліб, і до хліба
Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>
Іванофранківці не втрачають шансу поліпшити економічний ефект свого господарювання, використовуючи можливості благословенної природи Карпат. (з сайта segodnya.ua.)
Минулого року заробітна плата на сільськогосподарських підприємствах області у розрахунку на одного штатного працівника склала 4358 гривень, що в 1,6 раза більше, ніж попереднього року, і є найвищою в Україні. Про це повідомила директор Департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської ОДА Марія Савка, звітуючи про підсумки роботи агропромислового комплексу за 2015 рік та плани на нинішній. «В окремих сільськогосподарських підприємствах заробітна плата складає від 5 до 10 тисяч гривень на місяць. При цьому на економічно активних підприємствах області станом на 1 січня 2016 року заборгованість із заробітної плати взагалі відсутня», — зазначила вона.
Для розвитку харчової та переробної промисловості області першочерговим стало вдосконалення галузевих стандартів до загальноєвропейських вимог якості й екологічної безпеки. «П’ять підприємств області вже мають дозвіл на експорт продукції до країн ЄС і Митного Союзу. На чотирнадцяти підприємствах впроваджена система контролю якості продукції. Ще шістнадцять підприємств харчової і переробної промисловості перебувають у стадії впровадження системи НАССР», — зазначила Марія Савка.
Сьогодні Прикарпаття дає можливість щороку заготовляти тисячі тонн дикорослих ягід, грибів, плодів і цілющих лікарських трав, які користуються значним попитом на внутрішньому і європейському ринках. Виробництво екологічно чистої продукції — пріоритетний напрям розвитку прикарпатського села. Споживачами даного виду продукції в першу чергу є гості та туристи, які відвідують Прикарпаття, зокрема в рамках зеленого туризму. Адже 57 відсотків населення області проживає на території сіл, тому цей напрям надзвичайно важливий для регіону. За офіційними даними, в області функціонує понад 200 туристично-рекреаційних закладів та 800 приватних садиб сільського зеленого туризму. Найбільша їх кількість (понад 500 садиб) зосереджена на території Яремчанської міської ради.
На початок нинішнього року обсяги прямих іноземних інвестицій у підприємства сільського господарства та виробництва харчових продуктів і напоїв інвестування склали 391,4 мільйона доларів, у тому числі у сільське господарство — 65,6 мільйона. Інвесторами є представники 17 країн світу. Основна частина капіталу вкладена нерезидентами з Данії, Польщі, Німеччини та Кіпру. Хоч останній, очевидно, «вистрелив» як офшор для вітчизняних підприємців. У розвиток агропромислового комплексу минулого року залучено 8,3 мільярда гривень капітальних інвестицій (майже в п’ять разів більше попереднього року), в тому числі в сільське господарство — 1,5 мільярда гривень (учетверо більше), харчову промисловість — 6,8 мільярда гривень (у 5,2 раза більше).
Минулого року в Івано-Франківській області зібрали рекордний для цього регіону урожай ранніх зернових: 480 тис. тонн, що на 12 відсотків більше, ніж у попередньому році. Урожайність при цьому становила 43,5 ц/га (виросла на 3 ц/га). За словами Марії Савки, індекс обсягу виробництва сільськогосподарської продукції за 2015 рік, у порівнянні з попереднім, склав 95,4 відсотка. У тому числі на сільськогосподарських підприємствах — 85,9, а у господарствах населення — 100,4 відсотка».
Упродовж минулого року всі категорії господарств області виробили 131,2 тисячi тонн м’яса, що на 3,8 відсотка більше, нiж 2014 року. У сільськогосподарських підприємствах вироблено 62,3 тисячі тонн м’яса, що майже на 14 відсотків більше, а поголів’я свиней збільшилося на 6,2 тисячi голів, на 2 відсотки перевищивши показники попереднього року, повідомила директор Департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської ОДА. Сьогодні в області функціонують 35 сімейних ферм, у яких утримується більш як по 5 корів і 519 господарств населення утримують по 3-5 корів.
Аграрні формування області останніми роками переорієнтовуються на вирощування олійних культур, особливо сої, посіви якої за минулий рік розширилися вдвічі й досягли 22,3 тис. га. Нинішнього року прогнозується збільшення ще на третину. Також минулоріч тут посіяли перші 200 гектарів олійного льону, урожайність якого склала 25 ц/га. У поточному році планують розширити посівні площі до 600 гектарів.
Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>
Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>
Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>
Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>
Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>