Здорову їжу треба «підгодовувати»

05.04.2016
Здорову їжу треба «підгодовувати»

Пріоритети дитячого харчування повинні формуватися не синтетичними підсилювачами смаку, а природними мікроелементами. (з сайта poradumo.pp.ua.)

У рамках реалізації Єдиної комплексної стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015-20 роки впровадять низку пілотних проектів для забезпечення дітей шкільного віку молоком та овочами. В роботі також проект впровадження системи моніторингу продовольчої безпеки, повідомила заступник міністра аграрної політики Олена Ковальова. Найближчим часом профільне міністерство працюватиме над впровадженням фортифікації продуктів харчування, в першу чергу дитячого. У Мінагрополітики відбулася нарада з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) iз питань здорового харчування населення України, зокрема в частині фортифікації продуктів харчування.

Фортифікація продуктів харчування полягає у додаванні до них окремих мікронутрієнтів, які природно містяться в сировині, але були втрачені або їх кількість зменшена під час виробництва продукції, так і тих, що не містяться в природному вигляді продукту. Основна мета цієї акції полягає у забезпеченні споживачів необхідними мікронутрієнтами, особливо тими, споживання яких на окремо взятій території є недостатнім. На сьогодні в Україні не запроваджено обов’язкової фортифікації, існує лише добровільна. Зокрема, дитячого харчування, молочних продуктів, солі, хлібобулочних виробів, соняшникової олії та мінеральної води. Тим часом нестача окремих важливих мікроелементів, зокрема йоду, в харчуванні українських дітей уже призвела до значного погіршення стану їх здоров’я. З огляду на це для України кращим варіантом є обов’язкова фортифікація з жорстким контролем держави за ціноутворенням на поліпшену продукцію, щоб уникнути необґрунтованого її здорожчання.

Менеджер проекту «Неінфекційні захворювання: профілактика та зміцнення здоров’я в Україні» та суміжних програм Бюро ВООЗ в Україні Джеральдін Маквіні запевнила, що співпраця з Мінагрополітики в цьому напрямі буде дуже плідною. «Ми запланували дослідження щодо виявлення надлишкової ваги у дітей та визначення рівня поширеності факторів виникнення неінфекційних захворювань. Зокрема, таких як серцево-судинні захворювання, діабет та ожиріння», — зазначила Маквіні.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>