Весна. «Тушки» шукають «гніздо»

01.04.2016
Весна. «Тушки» шукають «гніздо»

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

139 депутатів Блоку Порошенка плюс 81 «багнет» «Народного фронту» дорівнюють майже коаліції. До бажаної цифри «226» лишається зовсім трохи — шість перебіжчиків iз кола позафракційних чи з інших фракцій. Над пошуком останніх у БПП активно працюють, і не без успіхів. Ранок четверга почався iз включення до складу фракції депутатів Павла Кишкаря та Віктора Кривенка. А напередодні, нагадаємо, БПП збільшився на Ірину Суслову — колишню депутатку «Самопомочі». Разом iз Кишкарем та Кривенком у Блоку Порошенка вже 141 депутат. Парламентська більшість без «Батьківщини» та інших власників «золотих акцій» стає все ближчою.

Щоправда, методи, за допомогою яких діють «порошенківці», до смаку далеко не всім. Усередині Блоку також є незадоволені. Колишній журналіст «Української правди» (а нині — народний депутат) Сергій Лещенко досить емоційно описав процес залучення нових кадрів до складу БПП. «Новий день — нове «днище»! Вітаємо перших «тушок» у БПП. У четвер зранку заходжу на фракцію — сидять депутати Суслова, Кривенко та Кишкар, обрані за списком «Самопомочі». Двоє останніх — з «квоти Гопко», яка вчора переконувала, що жодного тушкування не допустить. При цьому проігноровано рішення Конституційного Суду, яке приписує входити лише до фракції, за списком якої обраний», — зазначив Лещенко на «Фейсбуці».

«За хвилину до закінчення фракції Луценко ставить на голосування рішення про включення Суслової, Кишкаря та Кривенка до фракції. Оголошує, що прийнято одноголосно. При цьому Кривенко сказав, що «не проситься до складу БПП», а Кишкар додав, що «вступ до складу БПП означає для нього кінець політичної кар’єри. Найцинічніше в цьому — поведінка Суслової, карткою якої кнопкодавили ще місяць тому з сектора БПП, коли включали в порядок денний закон про партійну диктатуру №3700. Тоді Суслової не було в сесійній залі, а її картка проголосувала з терміналу депутата Ткачука (нардеп iз групи Гройсмана. Тобто вже місяць тому вона була завербована у БПП, але проявилася тільки сьогодні», — обурюється Лещенко.

Тим часом цікаво реагує на процеси всередині БПП новий депутат цієї фракції Олександр Бригинець. (Він, нагадаємо, отримав мандат завдяки «вигнанню» з парламенту Миколи Томенка та Єгора Фірсова). «По-різному можна ставитися до нинішньої ситуації, але мета, з якою ми маємо приходити на роботу  в парламент, це бажання припинити  кризу і створити новий уряд. Тому я вітаю і підтримую тих депутатів, які готові приєднатися до фракцій БПП і НФ, аби створити коаліцію», — заявив Бригинець. «Переконаний, що як тільки зберуться 226 голосів, то відразу певні малі політичні сили також почнуть приєднуватися до коаліції», — додав він.

І все-таки «малі політичні сили» поки що не квапляться кидатися в обійми БПП та «НФ». Фракція, яка обнадіяла цей тандем найбільше, — «Батьківщина» — дотримується свого пакета вимог і не збирається від нього відмовлятися. Позафракційний нардеп Сергій Тарута заявляє, що перемовини з Тимошенко вже завершилися, причому безрезультатно. «Пішов сценарій номер два, котрий розглядали і раніше. Це не сьогоднішнє ноу-хау. Таке вже було в історії, коли було 224 депутати, і двох Партії регіонів треба було перетягнути. Ми знаємо, як їх тоді називали: їх називали «тушками». І ми знаємо, до чого це призвело. Наскільки я знаю (бо розмовляв iз тими депутатами, котрих сьогодні запрошують), усім сьогодні розповідають, що існує велика загроза, що перевибори — це більше зло, тому треба проявити громадянську позицію, піти на консолідацію, щоб не сталося найстрашнішого», — розповів Тарута в ефірі «112-го каналу».

«З двох опцій: створювати коаліцію за рахунок збільшення двох фракцій депутатами з інших списків чи домовитися з «Самопоміччю», «Батьківщиною» або РП, я б вважав за краще піти на компроміс і знайшов би точки дотику з будь-ким iз партнерів, — зазначає депутат БПП Мустафа Найєм. — Це не питання сьогоднішнього дня. Збільшуючи фракції за рахунок перебіжчиків, ми реанімуємо політичну корупцію і замість того, щоб знищити, — повертаємо поняття «тушки» до нашого політичного словника. Адже на цій коаліції історія не закінчується. Ніхто не знає, якою буде більшість завтра, через роки, п’ять-десять років. Якби ми зараз могли пройти це випробування, не порушуючи базові цінності і правила, у нас було б право вимагати цього й у наступних скликань парламенту», — зазначає він.

А тим часом пристрасті в парламенті розпалюються. Нардепа Єгора Соболєва попросили залишити спільне засідання БПП та «Самопомочі» через те, що той порівняв дії Петра Порошенка зі стилем правління Віктора Януковича. Соболєву, за його словами, нічого іншого не залишалося, як тільки піти. Поки що — тільки iз засідання фракції. Ймовірно, що в недалекому майбутньому незадоволених депутатів будуть іще активніше міняти на більш лояльних персон. Досвід Томенка та Фірсова, яких нещодавно «пішли» з Ради, — тому підтвердження. Але святе місце не буває порожнім: слухняні «тушковані» депутати завжди готові зайняти вакантні крісла.