Коалiцiада. Старт дано

30.03.2016
Коалiцiада. Старт дано

Упродовж першої половини пленарного дня депутати встигли відправити у відставку Генпрокурора Віктора Шокіна, дізнатися про звільнення його заступника Давида Сакварелідзе, а також трохи «розім’ятися»на шляху до сесійної зали.

Розібравшись iз відставкою Віктора Шокіна, депутати взяли паузу для створення нової коаліції. Консультації почалися вчора о 12.00 і тривали до вечора. «УМ» наводила напередодні перелік вимог кожної з фракцій, які ті висувають як передумови свого вступу до лав більшості. Ранок 29 березня привніс у ці розклади два новi нюанси: фракція Радикальної партії остаточно порвала з чинною коаліцією, а фракція «Батьківщини» до неї повернулася.

Власне кажучи, «радикали» під проводом Олега Ляшка вже оголошували про вихід iз більшості. Це було на початку осені 2015 року, після кривавого голосування за зміни до Конституції, котре відбулося 31 серпня і супроводжувалося масовими сутичками протестувальникiв iз силами правопорядку. Весь цей час Ляшко повторював, що перебуває в опозиції до чинної влади. Вчора позицію РП було формалізовано — віце-спікер Андрій Парубій зачитав iз трибуни ВР рішення фракції про вихід iз коаліції.

А тим часом до лав більшості (поки ще діючої) повернулася «Батьківщина». Тимошенко з Ляшком, можна сказати, «розминулися в дверях». І якщо Ляшка провели без коментарів (принаймні публічних), Юлії Володимирівні оголосили вдячність. Зробив це голова фракції БПП Юрій Луценко, котрий висловив упевненість у тому, що «вірус внутрішнього розбрату, який раз по раз знищував українську державність, цього разу має бути подоланий. БПП вітає рішення «Батьківщини» про відновлення коаліції «Європейська Україна», — сказав Луценко.

Щоправда, відновлення «Європейської України» вже не є на сьогодні актуальним завданням: весь останній час український політикум тільки те й робив, що працював над розвалом старої коаліції та створенням нової. А предметом торгів було переформатування Кабміну, звільнення Арсенія Яценюка та обрання іншого Прем’єра. До того ж Луценко поквапився зі своїми пафосними заявами: вірус розбрату продовжує роз’їдати душі парламентаріїв. За даними інсайдерів, апетити «Батьківщини» можуть завадити створенню нової коаліції. Як повідомляє видання «Ділова столиця», посилаючись на свої джерела, Тимошенко зайняла безкомпромісну позицію і не бажає йти на поступки у питаннях мораторію на продаж землі та зниження тарифів.

Хай там як, а станом на вчора «Батьківщина» повернулася до коаліції, що дало змогу спікеру Володимиру Гройсману говорити про базовий формат більшості, що складатиметься мінімум iз трьох фракцій — Блоку Порошенка, «Народного фронту» та «Батьківщини». «Я думаю, що нам потрібно буде говорити з усіма фракціями, які утворювали коаліцію «Європейська Україна». Можливо, ми зможемо розширити коаліцію з трьох фракцій, як учора було заявлено, до чотирьох або п’яти», — сказав Гройсман. Можливо, коаліціянтам i справді вдасться розширити своє коло, але поки навіть «базовий формат» тріщить по швах. І не лише через Тимошенко. Блок Порошенка вустами свого депутата Володимира Ар’єва висунув ультиматум: або Прем’єр Яценюк добровільно йде у відставку, або Блок залишає більшість.

Що ж стосується третього потенційного учасника коаліції — «Народного фронту», то він вимагає проведення позачергового засідання Верховної Ради, присвяченого винятково «коаліціаді». Також обов’язковою умовою «НФ» є присутність на цьому засіданні Президента Порошенка. «Ми зараз переглянули графік Президента, бо хочемо, щоб Президент був присутній у ході цього процесу. Нам важливо показати нарешті єдність влади», — зазначила депутатка від «НФ» Вікторія Сюмар. Очевидно, що графік Петра Порошенка (який від сьогодні перебуває у Сполучених Штатах) дозволить йому приєднатися до процесу творення коаліції не раніше вихідних. Проте не факт, що глава держави пристане на вимогу «фронтовиків».

Дарма, що останні йдуть на поступки, заявляючи про те, що готові підтримати кандидатуру Володимира Гройсмана на посаду Прем’єр-міністра України та змиритися з «втратою» Арсенія Яценюка. Щоправда, в цьому випадку «Народний фронт» наполягатиме на виконанні всіх своїх «коаліційних» вимог. Якщо згоду по них буде досягнуто, Яценюк піде добровільно та без ексцесів — «на момент підписання нової коаліційної угоди або внесення змін у стару», обіцяє нардеп Антон Геращенко, чиї слова передає канал «Еспресо».