Історія, гідна фіналу

25.03.2016
Історія, гідна фіналу

Воротар Едуард Захарченко допоміг «генералам» переграти свою колишню команду. (прес-служби ХК «Дженералз».)

Півфінальне протистояння команд, котрі регулярний чемпіонат завершили практично з однаковим очковим доробком, апріорі не могло бути нудним та нецікавим. На фініші першого етапу ЧУ-2015/2016 «Дженералз» та «Кременчук» розділили лише два пункти, відтак не дивно, що в боротьбі за путівку до фіналу друга та третя команди «регулярки» використали максимально відведену на цю процедуру кількість поєдинків.

Чергуючи перемоги з поразками, так по суті рівні за силами суперники дійшли до вирішального поєдинку серії, в якому фортуна більше посміхнулася столичним «генералам». Звісно, рідні стіни давали «генералам» невеличку фору, але, здається, вирішальну роль у п’ятому поєдинку півфіналу зіграв досвід підопічних Вадима Шахрайчука. У другому періоді 20-річний форвард «Кременчука» Іван Підгурський заробив необов’язкове вилучення, яким на всі «сто» й скористався суперник, закинувши в більшості переможну шайбу.

Хоча, як вважають представники кременчуцької команди, доленосне для півфінальної серії взяття воріт Михайла Шевчука сталося за доволі спірних обставин. На їхню думку, Артем Гніденко закинув шайбу після передачі, зробленої рукою партнера. Але відсутність у столичному Палаці спорту системи «відеогол» не дала можливості арбітрам провести повторний аналіз епізоду.

Звинувачення суддів в упередженості, які в завуальованій формі можна прочитати на офіційному сайті ХК «Кременчук», виглядають не зовсім коректними, адже питаннями організаційного забезпечення матчів подібного рівня мали б опікуватися не тільки господарі, а й функціонери кременчуцького клубу. Якщо напруження в серії досягло такої точки, що суперники влаштовують бійку під час «розкатки» (перед початком четвертого поєдинку серії, в Кременчуці, з’ясовувати стосунки взялися господар льоду Микита Васильєв та його візаві Андрій Татаренко), здається, представники обох сторін мали б проявити високу зацікавленість у питанні відеоповторів під час заключного протистояння.

У будь-якому разі основні претензії хокеїсти «Кременчука» мусять пред’являти собі, адже можливості вирівняти становище в позавчорашньому двобої у них були. Інша справа, що у воротах «генералів» відмінну гру продемонстрував їхній колишній одноклубник Едуард Захарченко, розбивши сподівання вихованців Дмитра Підгірського на другий поспіль фінал ЧУ. Цікаво, що у всіх трьох виграних «Дженералз» поєдинках півфінальної серії талановитий голкіпер не пропустив жодної шайби. «У цьому велика заслуга моїх партнерів», — відзначив Захарченко, котрий своїми прекрасними діями в «рамці» допоміг «генералам» уперше в їхній історії пробитися до «золотої серії».

«У нинішньому сезоні склад «Дженералз» серйозно підсилився, тож перед командою стоять найвищі завдання», — у коментарі «УМ» сказав захисник столичного клубу Олександр Побєдоносцев. І дарма, що позаду в команди Шахрайчука напружена й виснажлива дуель проти віце-чемпіонів минулого сезону. «Так, сил було потрачено чимало, але вважаю, що до фіналу краще підходити, перебуваючи в хорошому ігровому тонусі, ніж, як «Донбас», тиждень бути без практики. Після подолання півфіналу настрій у команди піднесений, а з «фізикою» проблем не буде», — наголосив Побєдоносцев. Відзначимо, що по ходу «регулярки» фіналісти нинішньої першості зіграли шість поєдинків, чотири з яких виграв донецький клуб. Однак, на думку досвідченого захисника «Дженералз», це ні про що не свідчить, адже «золота серія» проходитиме за іншим сценарієм: «регулярка» і «плей-оф» — це дві абсолютно різні речі».

ТАБЛО

Чемпіонат України. «Плей-оф». Півфінальна серія до трьох перемог. «Дженералз» — «Кременчук» — 1:0 (Гніденко, 35 (більш.). Рахунок у серії — 3:2.