«Ми — мазепинці»

18.03.2016

«Мазепинці, петлюрівці, бандерівці — так називають українців-патріотів. Для обізнаної людини, яка знає історію, ці імена викликають повагу, бо вищезгадані постаті є символами боротьби за свободу своєї Батьківщини, — пишуть у зверненні до художників України очільник Національного заповідника Наталія Реброва та Наталія Саєнко. — В наш час, коли Україна вимушена захищати територіальну цілісність, виникла нова генерація патріотів Українського опору, які, за прикладом великих попередників, відстоюють інтереси держави і на передовій, і в усіх сферах суспільного життя. Коріння цього руху сягають часів гетьмана Івана Мазепи, який у 1708—1709 роках повів козацьку Україну на тривалу боротьбу за незалежність української нації від тиранії російського царизму. Ідеї гетьмана Мазепи перейняли і наші сучасники — рухівці, майданівці, «укропи»...

Сучасне мазепинство полягає у слідуванні ідеалам, витвореним протягом віків боротьби за власну державу. Його суттю є освіченість і патріотизм, духовність, людяність і меценатство (волонтерство).

У наш час гетьманська резиденція Батурин є центром національного відродження, відродження розуміння гетьмана Івана Мазепи — героїчної особистості, патріота своєї держави та формування розуміння мазепинства. Кожен із нас повинен знати історію своєї держави. Для народу його історія — це не просто минуле, це його душа. Маючи власне історичне минуле, традиції, ми готові за це стояти до кінця.

З метою формування сучасного українського світогляду, в день народження гетьмана Івана Мазепи (20 березня), звертаємося до всіх художників України з пропозицією взяти участь у конкурсі «Ми — мазепинці!!!» і створити художній образ мазепинця, мазепинців сучасності. На 19 серпня 2016 року в Національному заповіднику «Гетьманська столиця» заплановано виставку за результатами конкурсу».