Суперагент Джолі

18.03.2016
Суперагент Джолі

Анджеліна Джолі.

Бути зіркою серед простих смертних — справа нелегка, а іноді і небезпечна для життя. У цьому вкотре переконалася голлівудська актриса Анджеліна Джолі, яка навідалася до табору сирійських біженців, що розташувалися в афінському порту Пірей. Візит знаменитості викликав у таборі такий ажіотаж, що актрису ледь не роздушили — охорона Джолі ледве стримала розбурханий натовп людей, які хотіли на власні очі побачити Анджеліну і торкнутися її. А в пірейському таборі їх зосереджено більше чотирьох тисяч.

Але, якщо ти посол доброї волі при Раді ООН із прав біженців — доводиться терпіти. Анджеліна Джолі мужньо витримала натиск біженців і пообіцяла їм збільшення допомоги ООН. Також вона обговорила проблеми нелегальних мігрантів, зустрівшись із представниками влади Греції.

А проблем таки чимало. Після закриття «балканського шляху» до Македонії, а звідти — до Центральної та Північної Європи, у Греції заблокованими виявилися близько 45 тисяч біженців. Особливо складна ситуація склалася в Ідомені, на кордоні з Македонією, де на реєстрацію стали 11 тисяч осіб і можуть бути спалахи різних хвороб. На пропозиції грецького уряду переїхати до більш комфортних таборів мігранти не реагують.

Учора питання нелегальних мігрантів було ключовим і на саміті Євросоюзу й Туреччини. Європейці вимагають закрити й інші маршрути, оскільки не можуть забезпечити потрібні умови і для тих, хто вже прибув. «Час для потоку біженців до Центральної Європи минув — неважливо якими шляхами», — наголосив міністр закордонних справ Австрії Себастіан Курц.

Утім це вже не проблеми зірки Голлівуду. Свою місію вона виконала — зустріч із Анджеліною Джолі всі, хто її бачив у таборі, запам’ятають на все життя. І внукам розкажуть.