План «А», план «Б»

15.03.2016

Минулі вихідні принесли сенсаційну звістку. Тижневик «Дзеркало тижня» з посиланням на свої джерела повідомив, що Президент Петро Порошенко виявив інтерес до нового плану кума Путіна Віктора Медведчука. А план цей передбачає створення в окремих районах Донецької і Луганської областей, не підконтрольних Києву, адміністрацій, які очолили б фігури, що влаштовують і Київ, і Москву. Конкретніше йдеться про олігарха Ріната Ахметова та голову Опоблоку Юрія Бойка.

Інсайдери видання стверджують, що ці кандидатури Президенту сподобалися. «За нашими даними, він провів попередні переговори з обома, і обидва нібито погодилися. Повірити в це (особливо у випадку з Ахметовим) непросто, але джерело ZN.UA наполягає на достовірності цієї інформації. Путіна з цією пропозицією ознайомили, але згоди ще не отримали», — пише видання. Але якщо і Москва дасть добро, слід очікувати на усунення з політарени нинішніх лідерів «ДНР» і «ЛНР» Захарченка та Плотницького.

Інформацію про проведення переговорів в АП з Юрієм Бойком та Рінатом Ахметовим підтвердив народний депутат від БПП Мустафа Найєм в ефірі телеканалу «112 Україна». «Чув про те, що такі переговори ведуться. Яка мета цих переговорів, до чого прийшли в кінці, я не знаю, але та інформація, яка була опублікована Сергієм Рахманіним, вона вельми вірогідна і заслуговує довіри», — заявив Найєм. Він висловив думку, що «такий варіант розвитку ситуації пов’язаний з великими ризиками і для Президента, і для тих людей, які готові це зробити». «Якщо ми дійсно отримаємо таке керівництво Донецької і Луганської областей, то повинні розуміти, що ми повністю віддаємо на відкуп ці території цим людям», — додав він.

Прокоментував публікацію і фігурант перемовин Юрій Бойко: «Ми ведемо консультації з владою про те, як допомогти імплементувати Мінські угоди, припинити конфлікт і повернути Україні неконтрольовану територію та людей, що там проживають. Не тільки я особисто, а й члени Опозиційного блоку готові взяти участь в тому форматі, який дозволить виконати це завдання», — ухилився Бойко від підтвердження факту його ймовірного призначення.

«Ми націлені на те, щоб там (на сході. — Авт.) пройшли вибори в рамках українського законодавства, після чого ці території повернулися б до складу України. Адже як тільки з’явиться легітимна влада, визнана Києвом, почнеться процес відновлення економічних і політичних відносин. Ми хочемо допомогти нашій країні, щоб конфлікт на сході був завершений, і готові взяти участь в будь-якому форматі, який дозволить цього добитися», — заявив Бойко.

Однак, за даними ЗМІ, Президент Порошенко розглядає варіант проведення референдуму щодо автономії непідконтрольних територій. Такий референдум може стати альтернативою виборам. З іншого боку, європейська спільнота вимагає від Києва саме виборів, хоча реакція Заходу на всі останні ігри Банкової поки що не надходила.