Вила не для столу

15.03.2016

Торік у соцмережах справжнім хітом стали фото зi святкування Масляної в російському Ставрополі. Там місцевим жителям, яких від кухарів відділяла металева огорожа, роздавали млинці на лопатах. Найцікавіше, що все це відбувалося в рамках... Першого православного фестивалю вуличної їжі «Російська гідність». А у серпні минулого року історія повторилася у столиці Республіки Татарстан — місті Набережні Челни, де жителям на лопатах підносили гігантський яблучний пиріг.

Цього року в Санкт-Петербурзі вирішили підстрахуватися і напередодні Масляної чиновникам розіслали пам’ятку, у якій не рекомендували використовувати для випічки та приготування святкового пригощання сільськогосподарський шанцевий інструмент. До списку «заборонених» потрапили також вила та совки.

Також у згаданій пам’ятці зазначається, що при спалюванні символічного опудала Морени «не надавати йому надто явної схожості на живу людину» чи «діяча РФ чи зарубіжжя» (натяк більш ніж прозорий). Також у театралізованій програмі забороняється використовувати героїв західних коміксів та фільмів, «які прославляють капіталістичний та антиросійський спосіб життя». Як кажуть, без коментарів.

До цього переліку варто було б додати і застереження щодо уникнення будь-якої надмірності. Бо у Воронежі святкування Масляної обернулося трагедією: одному з учасників конкурсу на швидкісне поїдання млинців просто під час змагань стало погано. Лікарі, які прибули на виклик, нічим уже допомогти не змогли. Нині обставини смерті чоловіка з’ясовують.