Мельдоній підвів...

11.03.2016
Мельдоній підвів...

За вживання допінгу Марії Шараповій загрожує чотирирічна дискваліфікація. (з сайта ausopen.com.)

Рекламу та розголос, які завдяки лише одній заяві зіркової тенісистки Марії Шарапової отримав виробник фармацевтичного препарату з діючою речовиною мельдоній, здається, не мав жоден інший медичний засіб, навіть той, для розкрутки якого по всьому світі витрачалися великі гроші.

Однак, вийшовши на велику прес-конференцію в Лос-Анджелесі й перед десятками телекамер зізнавшись у вживанні допінгу, «Російська сирена» зробила один із багатьох метаболічних препаратів «найкрутішим фармацевтичним агентом».

Із першого січня 2016 року мельдоній у спорті під забороною. Про його включення до чорного списку Всесвітня антидопінгова агенція неодноразово інформувала спортсменів, зокрема й Шарапову, проте, як заявила росіянка, вона зі своїм лікарем проігнорувала попереджувальне повідомлення, через що й провалила допінг-тест, узятий у неї під час «Аустреліен оупен»-2016.

За словами 28-річної тенісистки — екс-першої ракетки планети, п’ятиразової переможниці турнірів із серії «Великого шолома», срібної призерки Олімпіади-2012, найбільш високооплачуваної спортсменки, — вона впродовж десяти років приймала мельдоній. Але, як пояснив адвокат росіянки, котра, нагадаємо, найдужче поміж своїх суперниць кричить на корті, відбиваючи кожен м’яч, робила вона це на легальних засадах, адже препарат не перебував у переліку заборонених, та й відповідні медичні показання на його вживання були у спортсменки. «Цей препарат Марії рекомендував лікар, коли виявив у неї незвичайні показники ЕКГ, схильність до розвитку діабету, низький рівень магнію, імунодефіцит. На той час ці ліки не перебували в чорному списку ВАДА», — заявив адвокат Шарапової Джон Хеггерті, який будь-що намагається довести відсутність свідомого порушення своєю клієнткою антидопінгових правил. У іншому випадку Шараповій загрожує чотирирічна дискваліфікація. Якщо ж комісія візьме до відома пом’якшувальні обставини, термін відсторонення зіркової росіянки від великого тенісу може обмежитися двома роками.

До речі, після нового року на вживанні мельдонію спіймалася ціла низка атлетів, серед яких є і двоє українських біатлоністів — Артем Тищенко та Ольга Абрамова. Утім найбільше порушників антидопінгового законодавства, котрі полюбляли цей препарат, виявилося в російському спорті. За останні кілька тижнів одразу шестеро відомих російських спортсменів опинилися в центрі допінгового скандалу. Поміж них — і призерка сочинської Олімпіади-2014, фігуристка Катерина Боброва, й кількаразовий чемпіон світу з ковзанярського спорту Павло Куліжніков.

Не виключено, що через цей препарат може посипатися весь російський спорт, адже, за словами відомого фігуриста Євгена Плющенка, в Росії мельдоній спортсмени приймали як аскорбінку.

І хоча професор Івап Калвіньш — «батько» скандальних ліків, які використовуються в кардіології, каже, що його «дітище» — не допінг і покращувати спортивні результати не може, в підсумку мельдоній уже більше двох місяців — як «табу» для спортсменів, маючи при цьому статус «найвищої заборони».

Цікаво інше. Чому, перебуваючи вже більше року в епіцентрі допінгового мегаскандалу, в якому РФ як держава звинувачувалася в централізованому порушенні «чесної гри», представники російського спорту так легко спіймалися на мельдонії. Невже не слідкують за новинами з ВАДА чи, можливо, «на горі» хтось просто не додивився, що їхній улюблений мілдронат — а саме під такою назвою «спортивна аскорбінка» відома на пострадянських теренах — це і є мельдоній.

ХРОНІКА

Шахи

Матч на першість світу. Жінки. Шоста партія. М. Музичук (Україна, 2563) — Х. Іфань (Китай, 2667) — 0:1. Рахунок у матчі — 2:4.