Густа кров повільно плине...

03.03.2016
Густа кров повільно плине...

Аби кров не гусла — пийте достатньо води. (з сайта k-medical.com.ua.)

Дієта і особливий питний режим

Хоча «густа кров» — термін радше не медичний, а «побутовий», варто пам’ятати, що така проблема існує, і легковажити нею небезпечно. Адже уповільнений кровоплин провокує кисневе голодування внутрішніх органів, призводить до можливого утворення тромбів. Тож лікарі постійно нагадують: густу кров необхідно розріджувати. Візьміть до уваги ці поради, які допоможуть крові вільніше циркулювати.

— Густа кров означає, що підвищена її в’язкість, — пояснює київський лікар-терапевт Ольга Шидловська. — На в’язкість впливають багато факторів. Зокрема, пошкодження судин, порушення функції печінки, що обумовлює відхилення у хімічному складі крові і підвищує в’язкість плазми, зміну нормального стану клітинних оболонок еритроцитів і тромбоцитів. Через це відбувається посилене злипання цих клітин. Причина може бути у порушенні співвідношення клітинної маси і рідкої частини крові. Висока в’язкість крові підвищує ризик тромбоутворення в серці і кровоносних судинах.

Розрідженню крові сприяють дієта і особливий питний режим, каже лікар. Окрім чистої води, фахівець радить включати в раціон зелений або трав’яний чай (із набором трав, який порекомендує ваш лікар), не забувати про натуральні овочеві та фруктові соки. Ольга Шидловська радить пити свіжий сік із червоного винограду. Завдяки особливим сполукам (зокрема біофлавоноїдам) цей сік вважають бальзамом для серцево-судинної системи.

Дієтологи радять подбати про те, аби харчування було збалансованим: за вмістом білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, макро- і мікроелементів. Щоб забезпечити організм матеріалом для відновлення мембран клітин крові і судинних стінок, важливо отримувати повноцінні білки з повним набором необхідних амінокислот. Хоча важливим джерелом білків є м’ясо, все ж варто пам’ятати, що воно містить насичені жири, споживання яких слід обмежити, аби не перешкоджати процесу зниження в’язкості крові. Основним джерелом білка повинна бути риба, особливо морська, молочні продукти і яйця. Двічі на тиждень у раціон варто включати куряче м’ясо або страви з індичатини.

— Додатковим джерелом Омега-3-ненасичених жирних кислот є лляне насіння (або олія). Додавайте олію до салатів — вистачить однієї столової ложки в день, — зауважує лікар. — Простагландини, що синтезуються з ненасичених жирних кислот, зменшують рівень холестерину і розріджують кров.

Важливим джерелом корисних жирів є нерафінована оливкова олія, що містить велику кількість біологічно активних речовин. Для розрідження крові лікарі рекомендують продукти, що містять амінокислоту таурин. Найбільше таурину — у морепродуктах і рибі: кальмарах, молюсках, креветках, тунці, камбалі. При термічній обробці кількість таурину в їжі різко знижується. Готуйте страви на парі — таким чином збережете більшу кількість корисних речовин. Регулярне споживання морської капусти активує певні ферменти і покращує засвоєння білків, заліза і фосфору, знижує «поганий» холестерин і, як наслідок, посилює антисклеротичний ефект, знижує в’язкість крові. Суху морську капусту можна перемолоти в кавомолці і вживати в їжу замість звичайної солі.

Горіхи містять багато білка, мінеральних речовин (кальцій, магній, калій). У волоських горіхах, мигдалеві і кеш’ю велика кількість амінокислоти аргініну, з якої в організмі утворюється оксид азоту. Саме він знижує згортання крові. З’їдайте хоча б 2-3 горіхи на день.

Вітамін С — захисник судин

Коли порушено згортання крові, лікарі радять продукти з високим вмістом природних вітамінів і ферментів. Добре щодня з’їдати по 1-2 столовій ложки пророщеного насіння пшениці, яке є джерелом вітаміну Е, що підсилює ефект антикоагулянтів. Пророщене насіння можна підсушити, перемолоти в кавомолці і додавати в салати або до інших страв.

Розріджувати кров допомагають цибуля і часник. Вони також знижують рівень «поганого» холестерину і підвищують «хороший» холестерин, захищають ферментні системи від пошкодження вільними радикалами. Регулярне споживання часнику удвічі зменшує імовірність тромбів.

Покращує стан стінок судин і плинність крові солодкий болгарський перець, багатий на вітамін С, що дуже корисний для судин. Особливої уваги варті помідори: вони містять біологічно активні речовини, що запобігають «злипанню» тромбоцитів, знижуючи ризик тромбоутворення. Тому любителі томатного соку мають перевагу. При порушеннях біохімічного складу крові й активації процесу згортання корисні й інші овочі: кабачки, патисони, гарбуз, баклажани, ріпа, салат, корінь селери, стручкова зелена квасоля, огірки.

Поліпшує текучі властивості крові диня. Такими ж властивостями володіє й імбир. Його додають в готові страви. При підвищеній в’язкості крові і високому ризику тромбоутворення з харчування необхідно виключити банани. Не рекомендується також часто і у великих кількостях вживати листові овочі, йогурт, соєву олію, риб’ячий жир в капсулах. Усі ці продукти є джерелами натурального вітаміну К, який ускладнює контроль за дозою антикоагулянтів та інших препаратів, які розріджують кров. У великих дозах вітамін К може посилити згортання крові.

Краще вживати їжу в свіжому вигляді, готувати на парі або запікати, відварювати. Олію дієтологи рекомендують додавати вже в готову страву.

ВАЖЛИВО!

Фахівці здорового харчування нагадують, яких продуктів у великій кількості краще уникати, оскільки вони згущують кров:

— м’ясних бульйонів;

— ковбас;

— копченостей;

— холодцю;

— білого хліба;

— вершків;

— сочевиці;

— чорноплідної горобини;

— бананів і манго.

Значно підвищують в’язкість крові куріння, алкоголь, велика кількість солі; сечогінні, гормональні й протизаплідні препарати, а також «віагра».

Для профілактики проблеми більше рухайтеся, ходіть пішки, займайтеся фізкультурою, бувайте на свіжому повітрі.