Усе можуть королеви

03.03.2016
Усе можуть королеви

Хоу Іфань та Марія Музичук на церемонії розіграшу права першого ходу в матчі на першість світу. (з сайта ФІДЕ.)

Гостинна атмосфера, масштабна архітектурна спадщина, привітний дух староєвропейського міста заслужено зробили Львів культурною столицею України. Водночас завдяки давнім шаховим традиціям та сучасним досягненням своїх інтелектуальних земляків місто Лева з приходом весни перетворилося на центр світових шахів.

Успіх уродженки Стрия Марії Музичук, яка слідом за харків’янкою Анною Ушеніною здобула титул чемпіонки світу, дозволив Львову преЙтендувати на право проведення матчу на першість світу. «Будемо пропонувати, аби матч з Хоу Іфань пройшов у нашому місті. Сподіваюсь, що Президент України максимально підтримає цю ідею», — у квітні минулого року, одразу після тріумфу Музичук на ЧС у Сочі, заявив мер Львова Андрій Садовий.

Після зустрічі «на Банковій» Петра Порошенка та очільника ФІДЕ Кірсана Ілюмжинова, яка відбулася у липні 2015 року, в столиці Галичини розпочалася активна підготовка до майбутньої суперподії. У всіх школах міста впровадили обов’язковий урок шахів, розробили новий (тимчасовий) тематичний логотип міста, «освіжили» зовнішній вигляд палацу Потоцьких (місця безпосередньої боротьби за шахову корону), організували в місцевому Оперному театрі мегаяскраву церемонію відкриття матчу на першість світу, і вже дали старт самому поєдинку — перший хід у дебютній партії учора зробив Андрій Садовий.

На урочистостях у Львівській опері шахістки визначили, що білими фігурами в перший день двотижневого марафону гратиме Марія Музичук.

Власне, право першого ходу та підтримка рідних стін — це, по суті, всі козирі, які має «на руках» український гросмейстер у протистоянні зі значно потужнішою за рейтингом опоненткою — лідером жіночих шахів. І нехай у табелі про ранги ФІДЕ Хоу Іфань та Марію Музичук розділяють лише три позиції (китаянка — перша, українка — четверта), проте різниця у величині коефіцієнта Ело майже 100 одиниць. За шаховими мірками — це справжня прірва.

Справжню силу Іфань на собі відчула наша Анна Ушеніна, коли в 2013 році, захищаючи свій чемпіонський титул, не змогла виграти у китаянки жодної партії й достроково склала з себе повноваження. Варто відзначити, що той матч проходив у рідному місті Іфань, тож, по суті, з самого початку суперниці опинилися в різних умовах. Тепер же у Іфань, яка, до слова, вже тричі вигравала титул чемпіонки світу, «переваги власного майданчика» не буде. У великому шаховому світі сподіваються, що львівська битва за чемпіонський титул носитиме напружений та запеклий характер, і для визначення переможниці знадобляться всі, обумовлені регламентом, десять партій, а ще краще — «тай-брейк».

«Вважаю, що рейтинги та загальний рівень гри, насправді, виглядають певними умовностями, адже головне — це характер, психологія та налаштування на кожну окрему партію. Звісно, не останню роль у цьому протистоянні гратиме підготовка, яку провели до нього шахістки. Але, перш за все, в матчі за світову корону на перше місце мусять вийти персональні якості та характер, а вже потім — підготовка та рейтинги», — так у коментарі сайту «Новини шахів» заявила переможниця юніорського чемпіонату світу з шахів, 20-річна львів’янка Наталя Букса. Хай там як, але ,на думку букмекерів, шанси на успіх у Марії Музичук доволі скромні. «Надія на диво», — каже український гросмейстер з Одеси Михайло Голубєв.