Китайська весна

26.02.2016
Китайська весна

Знаменитий танець із віялами. (надане Культурно-дослідницьким центром України та Китаю «Ланьхва».)

Свято весни, що прирівнюється до християнського Різдва, — це у Китаї їхній, усім нам відомий Новий рік. Святкування його нагадує веселий карнавальний фестиваль. Це одне з найважливіших і найдовших свят у Піднебесній — триває аж 15 календарних днів. Так само феєричним буде у перші дні березня у Києві і Львові мистецький проект «Радісне свято весни», учасниками якого є репрезентанти Чженчжоу (головного міста у провінції Хенань), організований за підтримки міністерства культури Китайської Народної Республіки за сприяння Міністерства культури України та Посольства Китайської Народної Республіки спільно з Культурно-дослідницьким центром України та Китаю «Ланьхва».

Музикознавців та простих меломанів захопить гра китайських віртуозів на національних інструментах: струнному смичковому інструменті ерху (оригінальна двострунна скрипка з металевими струнами) та струнному щипковому — чжен (належить до сімейства цитри, споріднений з японським Ко-То і китайським Ци-Сянь-Цінь). Сольне звучання чжена зачарує публіку неймовірною ніжністю, дзвінкістю та плавністю мелодії, а ерху — виразністю та ритмічністю. (Останній, до речі, використовують музиканти одеського колективу Flеur, що грають у стилі cardiowave).

Поціновувачів та експертів танцю дивуватимуть своєю майстерністю артисти Чженчжоуського театру опери та балету — професійний художній колектив уряду Китаю, який неодноразово був удостоєний танцювальної премії «Лотос». Найбільш вражаючими обіцяють бути філігранно відпрацьований танець лебедів та самобутній мальовничий танець з віялами. Останній передається з покоління в покоління як сімейна традиція, а витоки його фіксуються приблизно двохсотим роком н. е. у Династії Хань. Це своєрідний витончений балет iз використанням різноманітних віял (якi прикрашають дорогоцінним камінням, бамбуковим листям, пір’ям тощо), що разом з яскравими барвистими костюмами перетворюють танець на ефектну мальовничу казку.

Також вражатимуть своїми талантами та унікальними можливостями представники Шаоліньської школи бойових мистецтв Тагоу (Shaolin Tagou) з міста Денфен провінції Хенань (на її території розташований знаменитий буддійський храм Шаолінь). Головним завданням цього закладу, що був відкритий 1978 року і на сьогодні вважається найбільшою школою бойових мистецтв у Китаї (25 000 учнів), є розробка знань та поширення стилю Шаолінь-ушу. Випускники та учні є переможцями міжнародних турнірів iз кунг-фу, а оскільки в їхню програму входять великомасштабні шоу-виступи, то вони були учасниками церемонії закриття Олімпійських ігор в Афінах, відкриття Всесвітніх спеціальних Олімпійських ігор, Азіатських ігор, відкриття/закриття Пекінських літніх Олімпійських та Паралімпійських ігор. Отже, «шоу шаолінів» буде своєрідним смарагдом «Радісного свята весни» в Україні: вихованці Тагоу стрибатимуть, танцюватимуть, літатимуть, демонструватимуть майстерність володіння зброєю, вражатимуть навичками та вміннями свого тіла (розбивання заліза об голову, проштрикування скла тонкою голкою і відколювання шматка металу пальцем).

Отже, уявно підперезуємо шовковий барвистий халат або кімоно, кишені напихаємо смаколиками (за звичаєм Нового року у Китаї), в одну руку беремо віяло, в іншу — українсько-китайський розмовник, приборкуємо червоного дракона і летимо зустрічати Свято весни у традиціях Піднебесної до Оперного театру.