Коли у фавориток руки тремтять...

23.02.2016
Коли у фавориток руки тремтять...

Титанічна робота 24-річної Аліни Ягупової принесла збірній України сенсаційну перемогу над чинними чемпіонками Європи. (з сайта fbu.kiev.ua)

Напередодні матчу кваліфікації чемпіонату Європи проти збірної Сербії новий наставник жіночої збірної України Володимир Холопов заявив, що його дівчата здатні перемогти будь-яку команду. Перед київською зустріччю з чинними чемпіонками Старого світу подібні слова вимагали від амбітного наставника серйозних аргументів. Звісно, дві перемоги на старті відбору (над Люксембургом (90:38) та Німеччиною (66:64)) — обнадійливий аргумент, та й наявність у складі зіркової Аліни Ягупової теж багато що значить, утім для подібного роду заяв потрібна була більш потужна аргументація. І, що цікаво, «синьо-жовті» її знайшли, ділом підтвердивши слова свого «коуча», вирвавши у сербок важку перемогу — 78:75.

Щоправда, у другій чверті, коли гості відірвалися на 14 пунктів, напевно, мало хто з присутніх під склепіннями столичного Палацу спорту вірив у приємне для «синьо-жовтих» завершення двобою. Але українкам удався захоплюючий «камбек». До великої перерви наші дівчата дещо зменшили відставання, підібравшись до тріумфаторок попереднього Євро на відстань восьми пунктів. А після відпочинку команду Холопова було вже не зупинити. Натхненно проведена третя десятихвилинка дозволила українкам мінімально вирватися вперед. Заключна ж чверть перетворилася на гру нервів, які, в підсумку, виявилися міцнішими у наших дівчат.

Що вивело з рівноваги сербських баскетболісток, сказати важко, але, як свідчить статистика, в матчі проти українок у них неабияк тремтіли руки. Не допомогла їм навіть натуралізована американка Даніель Пейдж. Так, приміром, чемпіонки континенту не реалізували аж вісім штрафних кидків, а відсоток влучання триочкових кидків узагалі виглядав непристойно погано — лише 17 % (3 з 18). Натомість у складі «синьо-жовтих» надвисоку продуктивність показала неперевершена Аліна Ягупова, котра заробила 31 пункт, зробивши при цьому шість результативних передач і, що важливо, шість перехоплень. Не виключено, що саме впевнена й агресивна гра нашої головної зірки вивела сербок із рівноваги, а можливо, на дії гостей вплинула відсутність у їхньому складі травмованого лідера Соні Петрович.

Відзначимо, що, окрім Ягупової, котра, до речі, виступає за казахстанський «Окжетпес», десятиочковий рубіж в українському колективі підкорився ще двом легіонерам: форварду люблінського AZS UMCS — Катерині Дорогобузовій та її колезі по амплуа — Ганні Зарицькій із «Тигрів Астани». Цікаво, що одразу п’ятеро гравців синьо-жовтої збірної нині грають у Казахстані. Водночас вітчизняний баскетбол (чи, точніше, те, що від нього залишилося) у національній команді представляють лише двоє дівчат із одеського «Інтерхіму-СДЮСШОР», решта ж наших збірниць має легіонерський статус.

ТАБЛО

Жіночий чемпіонат Європи-2017. Кваліфікація. Група D. 3-й тур. Україна — Сербія — 78:75 (9:14, 22:25, 25:16, 22:20; Ягупова (31), Дорогобузова (13), Зарицька (12) — Мілованович (16), Пейдж (14)), Німеччина — Люксембург — 80:38.

Турнірне становище: Україна — 3 перемоги/0 поразок, Сербія — 2/1, Німеччина — 1/2, Люксембург — 0/3.